Αυτός ο κούκλος γάτος – επενδυτής “έβαλε τα γυαλιά” σε επαγγελματίες χρηματιστές. Απίστευτο πείραμα για το χρηματιστήριο!

Χρηματιστές και επαγγελματίες του κλάδου που κλήθηκαν να φτιάξουν ένα πακέτο μετοχών ντρόπιασε ένας γάτος με μόνο όπλο το παιχνίδι του που πετούσε τυχαία πάνω σε ένα πίνακα με μετοχές.
Ο βρετανικός Observer έφτιαξε δύο μικρές ομάδες, μία επαγγελματιών και μία μαθητών, και έδωσε στον καθένα 5.000 λίρες (σε εικονικά χρήματα) για επενδύσεις σε πέντε μετοχές του δείκτη FTSE στο Λονδίνο.Κάθε τρεις μήνες μπορούσαν να αντικαταστήσουν κάποιες μετοχές με άλλες της επιλογής τους.

Απέναντί τους ήταν ο γάτος Ορλάντο που απλώς πετούσε ένα παιχνίδι-ποντίκι πάνω σε πίνακα με αριθμούς που ο καθένας αντιστοιχούσε σε διαφορετικές μετοχές.

Ως τον Σεπτέμβριο οι ειδικοί πήγαιναν καλά και είχαν κέρδη 497 λίρες έναντι 292 λίρες για τον Ορλάντο. Αλλά στο τελευταίο τέταρτο ο γάτος τα πήγε πολύ καλύτερα και τα κέρδη του ήταν 542 λίρες έναντι 176 των επαγγελματιών.

Πάρα το ότι φαίνεται αστείο, το πείραμα του Observer έχει υπαρκτή εμπειρική βάση.

Πολλά χρόνια πριν, ο οικονομολόγος Μπάρτον Μάλκιελ είχε διατυπώσει την υπόθεση ότι οι τιμές των μετοχών κινούνται εντελώς τυχαία, οπότε οι αγορές είναι απρόβλεπτες και στην πράξη δεν έχει σημασία αν οι επιλογές γίνονται τυχαία ή από ειδικούς. 

Ο Μαλκιέλ είχε πει υπερβάλλοντας κάπως ότι «μια μαϊμού με δεμένα μάτια που πετά βελάκια στις σελίδες με τις μετοχές της εφημερίδας μπορεί να επιλέξει ένα πακέτο μετοχών που θα τα πάει εξίσου καλά με πακέτο επιλεγμένο από ειδικούς».

Οι επιδόσεις του Ορλάντο μάλλον επιβεβαιώνουν την υπόθεση του «τυχαίου περιπάτου».

Για την επιτυχία του ο Ορλάντο βραβεύτηκε  από την ιδιοκτήτρια του με ένα κόκκινο κολάρο. Δεν έκανε όμως δηλώσεις, λέει ο Observer, γιατί το απαγορεύει το συμβόλαιό του.

Πηγή: Newsroom

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.