Βρήκε σπάνιο κιονόκρανο πεταμένο σε χωράφι ενώ έψαχνε για μπάλα

 

B951CB608918A20C4FAAA5B20DB66C73
Το κιονόκρανο, ύψους μισού μέτρου και βάρους περίπου 100 κιλών, βρέθηκε σε απόσταση 50 μέτρων έξω από τη νότια πλευρά των φυλακών Λάρισας  

Πλουσιότερο κατά ακόμη ένα σημαντικό εύρημα έγινε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, καθώς πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκε πεταμένο σε χωράφι κοντά στις φυλακές Λάρισας, ένα κιονόκρανο με κορινθιακό διάκοσμο.

Συγκεκριμένα, το εύρημα εντόπισε φύλακας, ο οποίος, ψάχνοντας για μία μπάλα ποδοσφαίρου που είχε βγει εκτός της περίφραξης των φυλακών κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, βρήκε το κιονόκρανο, καθώς το πάνω μέρος του εξείχε από το έδαφος.

Το κιονόκρανο, ύψους μισού μέτρου και βάρους περίπου 100 κιλών, βρέθηκε σε απόσταση 50 μέτρων έξω από τη νότια πλευρά των φυλακών, σε γειτονική έκταση όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν απορρίμματα αλλά και μπάζα οικοδομών.

Η διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να φθάσει στο συγκεκριμένο σημείο και να αποκαλυφθεί είναι άγνωστη, ωστόσο εκτιμάται ότι κάποιος θέλησε να το ξεφορτωθεί και το πέταξε εκεί.

Το εύρημα παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η έφορος, Σταυρούλα Σδρόλια, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, καθώς είναι ένα κιονόκρανο που φέρει διάκοσμο κορινθιακού τύπου και προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, είτε από εκκλησία της Λάρισας, είτε από πολυτελές κτίριο ή στοά της παλαιοχριστιανικής εποχής, δηλαδή τον 5ο ή 6ο αιώνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.