Γιατί η 14χρονη Ανγκελα Μέρκελ είχε εξοργίσει τους κομμουνιστές

Πριν πολλά πολλά χρόνια, η νυν καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, είχε εξοργίσει, άθελά της, την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος όταν σε ηλικία 14 ετών, κέρδισε ένα διαγωνισμό γνώσης της ρωσικής γλώσσας.

Η πρώην καθηγήτρια ρωσικών της καγκελαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Cicero, υποστήριξε ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος δεν είδαν με καλό μάτι τη νίκη της 14χρονης Μέρκελ στο διαγωνισμό, διότι θα προτιμούσαν να κερδίσει κάποιος μαθητής η οικογένεια του οποίου θα είχε στενότερους δεσμούς με το κόμμα.

Η Μέρκελ είναι κόρη πάστορα. Η ηγεσία του κόμματος θα ήθελε να αναδειχθεί νικητής κάποιος μαθητής από αγροτική ή εργατική οικογένεια.

Σύμφωνα με την Έρικα Μπεν, η νίκη της έφηβης Άγγελας το 1969 στους διαγωνισμούς –αρχικά σε σχολικό και κατόπιν σε εθνικό επίπεδο– ενόχλησε τα μέλη του κόμματος σε μια συνεδρίαση. “Τι να κάνω αφού είναι τόσο καλή” απάντησε κλαίγοντας η καθηγήτρια στο εξοργισμένο σχολικό συμβούλιο.

Η 58χρονη Μέρκελ μεγάλωσε στο Τρέμπλιν της Ανατολικής Γερμανίας αφού η οικογένειά της μετακόμισε εκεί το 1954 από το Αμβούργο γιατί ο πατέρας της ανέλαβε ιερέας σε μια τοπική προτεσταντική εκκλησία. Σπούδασε χημικός αλλά ακολούθησε πολιτική καριέρα, ως μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.