Διατίθεται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης στα 85-88 λεπτά

sta-85-88-lepta-diatithetai-to-petrelaio-thermansis.w_lΜε τιμή 85-88 λεπτά ανά λίτρο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Τα τρία σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.

H διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην τιμή των 85-88 λεπτών ανά λίτρο ξεκινά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, ωστόσο στον αέρα παραμένει ακόμη ο τρόπος και ο χρόνος που θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι κυμαινόταν από 1,05 έως 1,10 ευρώ, ενώ χρήση του επιδόματος έκαναν πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά.

Λόγω της μνημονιακής δέσμευσης να μειωθεί κατά 50% το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού, τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικόι επιτελείο της κυβέρνησης είναι τρία:

Πρώτον να διατηρηθεί ως έχει το επίδομα αλλά να μειωθεί το ποσό του κατά 50%, κάτι που θα οδηγήσει σε έκπτωση αντί για 35 λεπτά ανά λίτρο σε 17,5, διαμορφώνοντας τελική τιμή περί τα 70 λεπτά.

Το δεύτερο σενάριο αφήνει άθικτο το ύψος του επιδόματος, αλλά μεταβάλει τα κριτήρια, ώστε να μειωθούν οι δικαιούχοι. Παρόλα αυτα, όσοι το λάβουν θα πληρώσουν το πετρέλαιο περίπου 50 λεπτά το λίτρο.

Η τρίτη πρόταση συγκλίνει με εκείνη των βενζινοπωλών και προβλέπει τη μείωση συνολικά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο θέρμανσης από τα 13 στα 23 λεπτά το λίτρο και ταυτόχρονα να καταργηθεί το επίδομα. Υπάρχει ωστόσο προβληματισμός για ενδεχόμενη μείωση των κρατικών εσόδων εάν αυτό γίνει οριζόντια.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.