ΔΙΠΛΟΣ δυνατός σεισμός στη Χαλκίδα- Αισθητός μέχρι τη Θεσσαλία – Έντονοι μετασεισμοί

ΔΙΠΛΟΣ δυνατός σεισμός στη Χαλκίδα- Αισθητός μέχρι τη Θεσσαλία - Έντονοι μετασεισμοίΑνάστατοι είναι οι κάτοικοι της Χαλκίδας, μετά τους δύο δυνατούς σεισμούς που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης, με διαφορά τεσσάρων λεπτών!

Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τη 01:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. H πρώτη δόνηση έγινε στη 01:05, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, στη 01:09, σημειώθηκε η δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Ακολούθησαν μετασεισμικές δονήσεις στις 02:54 και στις 03:13, των 3,8 και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο τους ήταν 29 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας, με εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην Αττική, στη Βοιωτία αλλά και στη Θεσσαλία.

Ο καθηγητής Γεωολογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε στο twitter ότι ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης και πως το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση, χαρακτηρίζονττας την καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας, φυσιολογική.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα, του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η εξέλιξη των διπλών σεισμών δεν προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και πάλι. Οι επιστήμονες θεωρούν θετική τη σεισμική ακολουθία με τους αρκετούς μικρούς μετασεισμούς, που είναι σημάδι εκτόνωσης της σεισμικής δραστηριότητας.

Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Πηγή: Star.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.