Δύσκολη η εισαγωγή στις σχολές πρώτης επιλογής – «Σφαγή» αριστούχων στα ΑΕΙ – πού θα κινηθούν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές

baseis_158985020
Σκληρή «μάχη» για μια θέση στα περιζήτητα τμήματα της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να δώσουν οι υποψήφιοι, καθώς ο αριθμός των αριστούχων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αυξήθηκε κατά 37,3% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που αναμένεται να εκτινάξει τις βάσεις, που θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα, στα ύψη!

Δύσκολη η εισαγωγή στις σχολές πρώτης επιλογής

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων προκύπτει πως στα πλέον ζητούμενα πανεπιστημιακά θα γίνει «σφαγή» μεταξύ εκείνων που έγραψαν από 18 έως 20, πολλοί εκ των οποίων δεν θα καταφέρουν τελικά να μπουν στην σχολή που επέλεξαν πρώτη.

Ο αριθμός των μαθητών που έγραψαν άριστα στις πανελλαδικές είναι αυξημένος κατά περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι, με την μεγαλύτερη αύξηση αριστούχων να καταγράφεται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, ενώ ακολουθεί η Θετική, όπου οι υποψήφιοι με βαθμούς από 18 έως 20 αυξήθηκαν κατά 50%!

Είναι ενδεικτικό πως τις 1.150 θέσεις στις 7 Ιατρικές Σχολές θα διεκδικήσουν φέτος2.079 αριστούχοι σε σχέση με 1.384 πέρυσι, την ώρα που σχεδόν όλοι οι 2.424 αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης θα  «παλεύουν» για μία από τις μόλις425 θέσεις της Νομικής Αθηνών.

Πόσο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι βάσεις

Από τα βαθμολογικά στοιχεία εκτιμάται πως η αύξηση των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές θα είναι δεδομένη.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται αύξηση έως και 250 μόρια στις Νομικές και τα Φιλολογικά, αλλά και μικρή μείωση στα ξενόγλωσσα τμήματα.

Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις δεν αποκλείεται να εκτοξευτούναπό 400 έως και 700 μόρια σε σχέση με πέρυσι σε τμήματα όπως τα Πολυτεχνικά, ενώ μικρότερη αύξηση αναμένεται στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών λόγω των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο).

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, η αύξηση των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 150 και 300 μορίων, την ώρα που στο 5ο Επιστημονικό Πεδίοοι βάσεις εκτιμάται πως θα είναι στα περσινά επίπεδα.

190814085647_7851

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.