Εκλογές 2012. Η διερευνητική εντολή σήμερα στον Ε. Βενιζέλο. Το πιθανότερο σενάριο.Και πάλι κάλπες

 Στη 13.00 παραδίδει την εντολή ο Τσίπρας, την κράτησε όσο μπορούσε. Η διερευνητική εντολή σήμερα στον Ε. Βενιζέλο, ήρθε επιτέλους και η σειρά του, κάτι θα σκεφτεί, δεν μπορεί.

 Δείτε παρακάτω ποιοι προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας
και  ποια κόμματα και ποια ονόματα υποψήφιων πρωθυπουργών “παίζουν”
Σενάρια επί σεναρίων και στη γωνία η τρόικα και οι δανειστές πιέζουν. Ήδη η μη εκταμίευση του συνόλου της δόσης του Μαϊου στέλνει μήνυμα, λένε κάποιοι, πως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ επιθυμούν τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης και μάλιστα μιας κυβέρνησης που θα δεσμεύεται για την τήρηση του προγράμματος.
Με βάση την κατάσταση της χώρας ο Ε. Βενιζέλος στην τελευταία επαφή που είχε χθες με τον Α. Τσίπρα πρότεινε είτε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, είτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ με τη στήριξη και την ανοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά όμως ο Α. Τσίπρας με την ομιλία του αμέσως μετά στην Κ.Ο. του κόμματος δεν άφησε περιθώρια για μια τέτοια κυβέρνηση:«Μετά το τέλος των επαφών μου, διαπίστωσα ότι υπάρχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά ασθενής πολιτική στήριξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρο μίας αριστερής κυβέρνησης πραγματικότητα».

Και έτσι το όνειρο απομακρύνεται για τον κ.Τσίπρα και πολλοί λένε ότι έρχονται πιο κοντά οι κάλπες. Και επιμένουν ότι παρά τα όσα ακούγονται, ακόμα και για πρόταση έκπληξη από τον Βενιζέλο, που πάιρνει σήμερα την εντολή, δεν υπάρχει κοινός τόπος για την δημιουργία μιας κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις.

Ωστόσο, άλλοι θέλουν τις διεργασίες να συνεχίζονται. Ήδη από χθες ακούγονται ονόματα υποψηφίων πρωθυπουργών για μια τέτοιου είδους κυβέρνηση.

Οι κύριοι Κουβέλης, Δραγασάκης και η κυρία Δαμανάκη φέρονται να προτάθηκαν για τη θέση του Πρωθυπουργού.

Πάντα στο βάθος υπάρχει η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δηγμοκρατίας. Εκεί θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Αυτό το σχήμα μπορεί να προκύψει μόνο με τη συμμετοχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ούτε αυτό δεν είναι δυνατό το επόμενο σενάριο οδηγεί σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Παρόμοια με αυτή υπό τον Λ. Παπαδήμο δηλαδή, στη λογική ότι οι πιέσεις από την Ευρώπη και η κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπουν ακυβερνησία.
Το αμέσως επόμενο σενάριο δεν είναι άλλο από τις εκλογές για τις οποίες όλοι φαίνεται πως ετοιμάζονται.

Ο Α. Σαμαράς επιχειρεί συστράτευση του κεντροδεξιού χώρου, ο Α. Τσίπρας ήδη κάνει το ίδιο με κόμματα της Αριστεράς και Οικολόγους, ενώ και ο Ε. Βενιζέλος ακόμη και με αποκλεισμό του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και άλλων στελεχών φαίνεται να προετοιμάζεται για την επόμενη εκλογική μάχη.

Πηγή: Newsit.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.