Ευρωεκλογές: που θα ψηφίσουν ετεροδημότες, ναυτικοί και ένστολοι

Ευρωεκλογές που θα ψηφίσουν ετεροδημότες, ναυτικοί και ένστολοιΩς τις 14 Μαρτίου, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών,  θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση οι ετεροδημότες  που επιθυμούν  να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις ευρωεκλογές. Με την ίδια ρύθμιση θα προβλέπεται ότι το ίδιο ισχύει και για όσους μεταδημοτεύσουν  μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Επισημαίνεται ότι,  όπως προκύπτει από το άρθρο 95 της Εκλογικής Νομοθεσίας, οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους.

Επειδή όμως στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου 2014 διεξάγονται μαζί τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές, -όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών- οι ετεροδημότες εκλογείς ψηφίζουν για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου στον τόπο διαμονής τους, (στα κοινά τμήματα), αλλά στις αυτοδιοικητικές κάλπες, στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Όσοι από τους ετεροδημότες εκλογείς επιθυμούν  να  ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη μπορούν να το δηλώσουν, έως 14 Μαρτίου, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Σημειώνεται ότι εάν δεν ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους,  οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής  για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αφού σε αυτούς  θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη «Ε».

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και οι στρατιωτικοί, που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή το Λιμενικό Σώμα  και οι ναυτικοί, μπορούν  να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τόπο που διαμένουν ή υπηρετούν αντίστοιχα. (Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο της βασικής τους εγγραφής).

Οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να δηλώσουν εγγράφως στους προϊσταμένους  ή τους διοικητές τους, την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, έως και την μεθεπόμενη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Όλοι οι παραπάνω εκλογείς, στους οποίους χορηγείται σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Δήμο  του οποίου είναι εγγεγραμμένοι,διαγράφονται με μέριμνα και ευθύνη των προϊσταμένων ή διοικητών τους από τις ειδικές εκλογικές καταστάσεις.Οι ανωτέρω εκλογείς,  που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή από τις υπηρεσίες τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις.

 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.