Η «Νίκη της Σαμοθράκης» πάλι στο Λούβρο μετά από συντήρηση

imageΠίσω στην κορυφή της σκάλας του Λούβρου βρίσκεται η περίφημη «Νίκη της Σαμοθράκης», έπειτα από 10 μήνες απουσίας, τους οποίους πέρασε στα χέρια συντηρητών αρχαιοτήτων. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ομάδα οκτώ συντηρητών καθάρισε το ηλικίας 2.200 ετών άγαλμα, ώστε να επανέλθει η φυσική λευκή απόχρωση του μαρμάρου. Στην πορεία, εντόπισαν και επιδιόρθωσαν φθορές που είχε υποστεί κατά τη μετακίνησή του από τη Σαμοθράκη στο Παρίσι.

Η συντήρηση και ο καθαρισμός ενός από τα πιο διάσημα αγάλματα της αρχαιότητας έχει ξεχωριστή σημασία και γιατί πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με χρήματα ιδιωτών επενδυτών και 6.700 πολιτών που πραγματοποίησαν δωρεές ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ, μετά από έκκληση του μουσείου μέσω της ιστοσελίδας του.

Τώρα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη νέα όψη του αγάλματος, το οποίο αποτελείται από λευκό παριανό μάρμαρο και άλλαξε χρώμα καθώς αφαιρέθηκε το κιτρινισμένο από το χρόνο βερνίκι που υπήρχε επάνω του.

Επίσης, όπως αναφέρουν τα Νέα, συντηρήθηκε και η βάση του αγάλματος, η οποία αποτελείται από γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου και αναπαριστά την πλώρη πλοίου.

Η Νίκη της Σαμοθράκης χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ., έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και 5,58 μέτρα μαζί με τη βάση. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.

Ανακαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη, Κάρολο Σαμπουαζό, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου (πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου).

Το άγαλμα, που μαζί με τη βάση ζυγίζει 29 τόνους, πιθανολογείται ότι έπεσε και έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό, τον 6ο μ. Χ. αιώνα.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.