Τα σχόλια της επικεφαλής του ΔΝΤ έρχονται στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσής της με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, με τον κ. Γιουνκέρ να προκρίνει τη διετή μετάθεση του έτους-στόχου για τη μείωση του ελληνικού χρέους (120% του ΑΕΠ) και την κ. Λαγκάρντ να αντιτείνει πως δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τον συμφωνημένο ορίζοντα του 2020.
Το πλαίσιο αυτό καταδεικνύει την κλιμακούμενη διχογνωμία μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Υπενθυμίζεται, πως το ΔΝΤ έχει προτείνει νέο «κούρεμα» ελληνικού δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα της Ευρώπης, που περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Αυτό το ενδεχόμενο έχει ήδη απορριφθεί κατηγορηματικά από τη Γερμανία και την ΕΚΤ, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αποσαφηνίζει πως «δεν μιλήσαμε για κουρέματα χρέους, ξέρετε την άποψή μας και δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει», χωρίς ωστόσο να μπορεί να παραμεληθεί η χρηματοδοτική συνεισφορά του Ταμείου στο πρόγραμμα της Ελλάδας και ο θεσμικός ρόλος τον οποίο αυτό επιτελεί.
Ενδεικτικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος εμφανίστηκε μεν καθησυχαστικός για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν είναι δυνατό, έστω [ως ζήτημα] αρχής, η Ευρωζώνη να δράσει χωρίς το ΔΝΤ».
Η επόμενη σύσκεψη του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, και η κ. Λαγκάρντ έχει ήδη γνωστοποιήσει πως θα διακόψει την περιοδεία της στη νοτιοανατολική Ασία προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις.
Leave a Reply