Μέτρα 1,9 δισ. για το 2015 προβλέπει η ελληνική πρόταση στους δανειστές pdf

image

Δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 προβλέπει η 47σέλιδη πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα στους θεσμούς από την Δευτέρα, την οποία και αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται εισπράξεις 1 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και έσοδα από 220 εκατομμυρίων ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, όπου θα επιβληθούν αυξημένοι συντελεστές για τα περισσότερα εισοδηματικά στρώματα.

Επιπλέον, προβλέπονται τρεις διαφορετικοί φόροι στην τηλεόραση, για τηλεοπτική διαφήμιση, τηλεοπτικές άδειες, και «τηλεοπτικούς σταθμούς», συνολικούς ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ελληνική πρόταση βρίσκεται αρκετά κοντά στις επιδιώξεις των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας θέλει πρωτογενές αποτέλεσμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, έναντι 1% που αντιπροτείνουν οι δανειστές.

Για τα επόμενα έτη, η ελληνική πλευρά προτείνει πλεονάσματα 1,5% το 2016 (2% οι δανειστές), 2,5% το 2017 (3% οι δανειστές) και 3,5% από το 2018 έως το 2022 (ίδιο με τους δανειστές)

Για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το έγγραφο της Αθήνας προβλέπει σταδιακή αύξηση της κατώτατης ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 62 έτη, και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού σε βάθος διετίας.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Αθήνα προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους προς το ΔΝΤ, με κανονική αποπληρωμή του χρέους που οφείλεται ως τα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια προσαρμογή των καταβολών με βάση τη «μεταγενέστερη αναχρηματοδότηση» του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με την μεσολάβηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM.

Pdf link http://www.skai.gr/files/1/aalex7/proposaltag.pdf

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.