Μειώνεται ο μισθός στο Δημόσιο στα 680 ευρώ. Διαβάστε αναλυτικότερα τις μειώσεις ανάλογα με την εκπαίδευση.

imageΣτα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα πέφτει ο βασικός μισθός στο Δημόσιο, καθώς θα διαμορφωθεί στα 680 ευρώ, ενώ μειώσεις από 2% έως 12% θα επέλθουν στις τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων, ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσής του.

Οι αλλαγές με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου προβλέπεται να επηρεάσουν σύντομα 600.000 εργαζομένους, ενώ γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, δάσκαλοι και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων για να δουν πόση αύξηση θα πάρουν.

Πλέον, ο υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα διορίζεται θα αμείβεται με 680 ευρώ το μήνα, από τα 780 ευρώ που έπαιρνε σήμερα. Το ποσό αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό που, σε θεωρητικό επίπεδο, παίρνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ), μαζί με τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Παράλληλα, το νέο μισθολόγιο αυξάνει την διαφορά αποδοχών ανάμεσα στους απόφοιτους Λυκείου και τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με τον μισθό των πρώτων να πέφτει στα 748 ευρώ από 858 σήμερα. Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 4% (996 ευρώ από 1.037 σήμερα), ενώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο μισθός θα πέσει 2%, (1.070 ευρώ από 1.092 σήμερα).

Τέλος, αναμένεται να δημιουργηθεί μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων, η οποία θα έχει και αυξημένες αμοιβές.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως, ακόμα και με τις μειώσεις, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παραμένει μεγάλο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας και την ανεργία.

Πηγή: star.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.