Μετά από 6 χρόνια η δικάσιμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

  • ΣΟΚ: Μετά από 6 χρόνια η δικάσιμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριάΑν είναι δυνατόν! Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2020 για να οριστεί δικάσιμος για την υπόθεσή τους και να πετύχουν ελάφρυνση των δανείων τους.

Η βασική αιτία είναι ο φόρτος των υποθέσεων που αφορούνοικονομικές υποθέσεις και οικονομικά εγκλήματα, τα οποία λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα.

Σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπήπου επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο», η κατάσταση είναι τραγική.

Στα περισσότερα ειρηνοδικεία η δικάσιμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προσδιορίζεται από το 2020 έως το 2022 . Στις αστικές υποθέσεις η δικάσιμος ορίζεται μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια.

 

«Ασφαλώς με τέτοια κατάσταση φθάνουμε στα όρια της αρνησιδικίας» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να καλυφθούν οιελλείψεις που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις και τις υποδομές και να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών.

Κίνδυνος να εκπνεύσουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επεσήμανε τον κίνδυνο, από την επόμενη δικαστική χρονιά, να εκπνέουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων . Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Θάνου απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές, είναι τόσος ο φόρτος των υποθέσεων που το Εφετείο εκφράζει ανησυχία ότι την επόμενη δικαστική χρονιά «θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων».

 

Ενδεικτικά του προβλήματος είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Θάνου στην κοινοβουλευτική επιτροπή και δείχνουν ότι ενώ το 2008 τα ανακριτικά γραφεία του Πρωτοδικείου Αθηνών είχαν να διαχειριστούν 4.000 υποθέσεις, το 2012 είχαν 8.500 υποθέσεις. Μεγάλος είναι ο φόρτος και στα ποινικά ακροατήρια, πρόσθεσε, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο το δικαστήριο να διεκπεραιώσει όλες τις υποθέσεις.

Αναπόφευκτα έτσι οι μισές υποθέσεις αναβάλλονται, με συνέπεια να επιβαρύνονται συνεχώς τα πινάκια και να διαμαρτύρονται οι διάδικοι. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζονται οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων, που είναι διαδικασία κατεπείγουσας φύσεως, μετά από έξι μήνες.

 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.