Μη φυσάτε τη μύτη σας όταν είστε κρυωμένοι, συνιστούν οι γιατροί. Τι πρέπει να κάνετε.

Η μύτη είναι σας βουλωμένη και νιώθετε βαρύ το κεφάλι σας λόγω κρυολογήματος;
Δεν θα νιώσετε καλύτερα αν φυσήξετε τη μύτη σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.Είναι η εποχή του χρόνου που οι περισσότεροι ταλαιπωρούνται από κάποιο κρυολόγημα και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ρινικής συμφόρησης. Αν ανήκετε σε αυτούς, η ιδέα να φυσήξετε τη μύτη σας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας βοηθήσει.

Η μπουκωμένη μύτη από κάποιο κοινό κρυολόγημα δεν προκαλείται από βλέννα, αλλά από οίδημα και φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων στους ρινικούς αεραγωγούς, εξαιτίας της ίωσης, εξηγεί ο Dr. Al Ayoubi Ayah, χειρουργός – ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο Chase Farm του Λονδίνου.

Η συνήθεια να φυσάει κανείς τη μύτη του, όχι μόνο δεν βοηθάει στην αποσυμφόρηση της ρινικής οδού, αλλά σύμφωνα με μελέτες, αν αυτό γίνει άτσαλα ή δυνατά μπορεί να ωθήσει τη βλέννα και τα μικρόβια στα ιγμόρεια με αποτέλεσμα να προκληθούν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις διαρκείας.

Αν λοιπόν πρέπει να φυσήξετε τη μύτη σας, είναι καλύτερο να φυσάτε, με ήπιο τρόπο, ένα ρουθούνι κάθε φορά. Μην μπείτε ακόμη στον κόπο να κάνετε εισπνοές ατμού από μπολ με βραστό νερό γιατί ούτε αυτό θα βοηθήσει να “ξεμπλοκάρετε” τη μύτη σας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μπορούν ωστόσο να σας βοηθήσουν τα αποσυμφορητικά. Τα αποσυμφορητικά – σε μορφή δισκίων ή ρινικών σπρέι – περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες που λειτουργούν ως αγγειοδιασταλτικά, μειώνοντας τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία της μύτης με αποτέλεσμα να υποχωρεί το πρήξιμο στην περιοχή και να μπορείτε να αναπνέετε πιο εύκολα. Δεν θα πρέπει ωστόσο να κάνετε κατάχρηση απόσυμφορητικών.

Πηγή: onlycy.com

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.