Να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ διέταξε το ΣτΕ

Να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ διέταξε το ΣτΕ

Την αναστολή εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει το κλείσιμο της ΕΡΤ αποφάσισε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ουσιαστικά, με την απόφασή του, το ΣτΕ διατάσσει την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι τη δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η αναστολή αφορά αποκλειστικά στο μέρος της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία των ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.

Επιπλέον, το ΣτΕ ζήτησε τη λήψη από τους συναρμόδιους υπουργούς των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία των ιστότοπων από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα εως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα όπου θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του αρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η συνακρόαση των νομικών εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο και τον Σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη διήρκεσε δύο ώρες.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να προσβληθεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση και πως δεν μπορεί ο κ. Μενουδάκος να εκδώσει προσωρινή διαταγή για το θέμα αυτό.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ προσκομίσθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ απειλούνται προβλήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του Δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ, όπως και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο με την οποία προσωρινά να αναστέλλει την εν λόγω απόφαση μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΠΟΣΠΕΡΤ κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 στο ΣτΕ και προσδιορίστηκε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη.

Πηγή: tanea.gr
Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.