ΝΤΡΟΠΗ και ΚΡΙΜΑ: Κακοποιημένα γαϊδουράκια πίσω από τις βόλτες στη μαγευτική Σαντορίνη

donkeys_santoriniΠίσω από τις μαγευτικές εικόνες της Σαντορίνης, με τα γαϊδουράκια να ανεβάζουν τους τουρίστες στη χώρα του νησιού μέσα από γραφικά σοκάκια υπάρχει μια πικρή πραγματικότητα για τις συνθήκες ζωής αυτών των ζώων.Ένα τραγικό συμβάν πριν λίγες ημέρες στη Σαντορίνη αναδεικνύει με δραματικό τρόπο το πρόβλημα. Ένα αφηνιασμένο μουλάρι παρέσυρε και σκότωσε μια Γερμανίδα τουρίστρια στον όρμο των Φυρών.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Ο νόμος ορίζει ότι κάθε αγωγιάτης πρέπει να έχει το πολύ 9 ζώα, ωστόσο όπως καταγγέλλει η ένωση ζωόφιλων Θήρας οι περισσότεροι δουλεύουν ως τουριστικά ταξί περισσότερα από 20 γαϊδούρια και μουλάρια. Όταν είναι πια γέρικα ή πληγωμένα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τα εγκαταλείπουν και καταλήγουν στο καταφύγιο.

«Όλα αυτά τα ζώα δεν είναι προς υιοθεσία έρχονται να μείνουν μαζί μας μέχρι το τέλος της ζωής τους, είναι ζώα ταλαιπωρημένα, έχουν εργαστεί σε όλη τους τη ζωή στα 600 σκαλοπάτια του γιαλού να ανεβοκατεβάζουν τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια. Υπάρχουν μουλάρια που τα έχουμε 6 χρόνια και παραπάνω τα οποία ακόμα δεν μπορούμε να έρθουμε κοντά τους, είναι ακόμη φοβισμένα. Λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο, είναι τρομαγμένα και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι το πάνω κάτω» λέει στο μία ζωόφιλη.

Η προσπάθεια όμως των εθελοντών να σώσουν τα γαϊδουράκια καθώς και 100 σκυλιά έχει προκαλέσει αναταράξεις στη μικρή κοινωνία του Καρτεράδου, που βρίσκεται το καταφύγιο. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι τα σκυλιά δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν και έχουν υποβάλει μηνύσεις, απαιτώντας την απομάκρυνση του καταφύγιου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της Θήρας, αναζητείται χώρος μόνο για μετακινηθούν τα σκυλιά και να επανέλθει και πάλι η ηρεμία στις ζωές των κατοίκων αλλά και των ζώων.

Πηγή: star.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.