Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία μας και όχι μόνο

imageΟι φίλοι δε μας στηρίζουν μόνο στα δύσκολα, αλλά είναι δίπλα μας και όταν θέλουμε να μοιραστούμε μια ευχάριστη στιγμή. Γνωρίζετε όμως πώς η φιλία συνεισφέρει στην καλή υγεία;

 

Οι φίλοι μάς κινητοποιούν

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι έδειξε ότι η… γλυκιά γκρίνια των φίλων είναι πιο αποτελεσματική ώστε να μας πείσει να γυμναστούμε. Πολλοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν μάλιστα πως εκτιμούν τις προτροπές των φίλων προς όφελος της υγείας τους.

 

Οι φίλοι μάς χαλαρώνουν

Όταν αντιμετωπίζουμε στρες, το να μιλήσουμε σε ένα φίλο και να στηριχτούμε πάνω του μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 έδειξε ότι στους μαθητές, οι δυνατές φιλίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες λόγω εκφοβισμού ή απομόνωσης στο σχολικό περιβάλλον.

 

Οι φίλοι μάς κάνουν να ζούμε περισσότερο

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί σχετίζονται με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Αυστραλοί επιστήμονες δηλώνουν ότι οι ενήλικες με περισσότερους φίλους έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με άλλα άτομα που έχουν λιγότερους φίλους.

 

Οι φίλοι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Λόγω της δύναμης της φιλίας που μας χαλαρώνει, οι φίλοι μας είναι η «ασπίδα» της καρδιάς μας. Ανάλυση των θεωριών κοινωνικής υποστήριξης που έγινε το 2005 έδειξε ότι οι χαλαροί κοινωνικοί δεσμοί διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.