Ολυμπιακοί Αθήνα 2004! ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ η κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος

image​Δέκα χρόνια μετά τους «χρυσούς» Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έρχονται οι πρώτες διώξεις από την Δικαιοσύνη για αυτούς που έστησαν το απίστευτο πάρτι της κακοδιαχείρισης και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, η προκαταρκτική έρευνα, την οποία διενήργησαν οι εισαγγελείς Σωτήρης Μπουγιούκος και Ελένη Σίσκου, για την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων ολοκληρώθηκε. Οι δύο εισαγγελείς έχουν λάβει μάλιστα το πράσινο φως από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ραϊκού, που επόπτευε την έρευνα να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις σε σχέση με όσους ευθύνονται για την εγκατάλειψη των χρυσοπληρωμένων εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ.Ράϊκού επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις αρχές Ιουνίου, συμφωνώντας με τις πράξεις των εισαγγελέων Μπουγιούκου-Σίσκου, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνας, εξέτασαν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων τους υπεύθυνους της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα από το 2009 και έπειτα. Πρόκειται για εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την μεταολυμπιακή συντήρηση και χρήση τόσο των σταθερών όσο και των κινητών κατασκευών που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατασκευές που κόστισαν στους Έλληνες εκατομμύρια ευρώ και σήμερα οι περισσότερες εξ αυτών έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους . Η εταιρεία στην οποία πέρασαν όλες οι εγκαταστάσεις πλην του ΟΑΚΑ φαίνεται και εκ του αποτελέσματος πως δεν μερίμνησε ως όφειλε για τη μεταολυμπιακή χρήση τους.

Ο κ.Μπουγιούκος εξετάζει παράλληλα τις συμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με διάφορες εταιρείες για την κατασκευή των Ολυμπιακών ακινήτων. Ο κ.Μπουγιούκος προσπαθεί να βρει άκρη παλεύοντας με τα κύματα. Αφού αναγκάστηκε να ψάξει ο ίδιος στο αρχείο που βρίσκεται στο Ελληνικό, στοιβαγμένο και μη ταξινομημένο μέσα σε κούτες, αναζητά απαντήσεις στο γιατί οι καταγεγραμμένες παρατηρήσεις των μελών της επιτροπής που διενεργούσε τον διαχειριστικό έλεγχο από το 1999 έως το 2007 στα πεπραγμένα των Ολυμπιακών Αγώνων, καταλήγουν σε απαλλακτικά για τους υπευθύνους συμπεράσματα. Μεταξύ των χαρακτηριστικών περιπτώσεων που αναφέρονταν ήταν: υπέρογκες δαπάνες για επαγγελματικά έξοδα γενικών διευθυντών, διευθυντών και μελών του διοικητικού συμβουλίου μέσω πιστωτικών καρτών, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δικηγορικές εταιρείες για την παροχή νομικών υπηρεσιών, σωρεία προσλήψεων χωρίς προκήρυξη και υπηρεσίες που πληρώνονταν πριν καν οι συμβάσεις υποβληθούν για έλεγχο στην αρμόδια επιτροπή!

Πως ο Λάτσης πήρε το Ολυμπιακό Μουσείο δίπλα στο Golden Hall

Όπως γράφει η Real News, ηχηρό παράδειγμα ξεπουλήματος και απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας αποτελεί το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο αφού πλήρωσε χρυσό ο Έλληνας φορολογούμενος , παραδόθηκε μέσω ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων Λάτση, με μείωση κατά δέκα φορές του αρχικού ενοικίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου (IBC).

Πιο συγκεκριμένα, η αρχική σύμβαση του 2007 για τον χώρο όπου βρίσκεται το Golden Hall αντιστοιχούσε σε ενοίκιο 60,5 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος, με τη νέα σύμβαση του 2012 και την προσθήκη 21.600 τ.μ του μουσείου το αντίτιμο του ενοικίου κατρακύλησε στα 5,9 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος! Αναλυτικότερα, με την πρώτη σύμβαση του 2007 για τα 132.200 τμ του Golden Hall προβλέπονταν ενοίκιο 8 εκατ.ευρώ κατ’ έτος για 40 χρόνια. Η δεύτερη όμως σύμβαση έφερε τα πάνω κάτω. Με αυτή, για τα 153.800 τμ του συνολικού πλέον ακινήτου (Golden Hall :132.000 τμ, μουσείο: 14.300 τμ, γκαραζ:7.300 τμ) προβλέπεται ενοίκιο 81 εκατ.ευρώ για 90 χρόνια !

Την ίδια ώρα, η αποκαρδιωτική εικόνα των κατεστραμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι οποίες παρά τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, κάνει το γύρο του κόσμου. Το Ολυμπιακό κέντρο Πάλης, που χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν οι τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων μετατράπηκε σε χωματερή, ενώ το συγκρότημα του ελληνικού με τα πολλά γήπεδα έχει γίνει το “φάντασμα” της παραλίας και το στέγαστρο Καλατράβα δεν συντηρήθηκε ποτέ.

Πάνω από 30 δις ευρώ βγήκαν από τις τσέπες του ελληνικού λαού για να μετατραπούν όλα αυτά σε σκουπίδια.

Υπήρξαν ωστόσο κάποιοι που απόλαυσαν… χρυσά μπόνους, ψώνια, υπέρογκους μισθούς, μισθωμένα διαμερίσματα και στόλους αυτοκινήτων. Για τα στελέχη του «Αθήνα 2004» και την πρόεδρο του Γ.Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, οι δεκάδες μετακινήσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό κρίνονταν απαραίτητες ακόμη και αν δεν υπηρχε ουσιαστικός λόγος . Και αυτό γιατί τον πρώτο λόγο στα ταξίδια αυτά είχαν η χλιδή, η πολυτέλεια, η διασκέδαση, τα θεάματα, τα πολυτελή γεύματα,τα οποία πλήρωνε αδρά ο ελληνικός λαός. Ο έλεγχος της επιτροπής αποκάλυψε ότι μόνο για την εταιρική χρήση του έτους 2002 το συνολικό κόστος των ταξιδιών ανήλθε στο ποσό των 2. 585.334, 71 ευρώ!

 

Πηγή: star.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.