Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει τις προθέσεις του: «Αν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο, θα το κάνω»

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει τις προθέσεις του: «Αν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο, θα το κάνω»Μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Για τον έκτακτο φόρο

«Αν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο, θα βάλω αλλά στους έχοντες δηλαδή με όριο και στοχευμένα», δήλωσε.

Η αρχική του απάντηση ήταν: «Ελπίζω πως όχι» και πρόσθεσε: «Έχουμε δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θέλουμε να επανακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία, εξασφαλίζοντας να μην έχουμε ποτέ την αναξιοπρέπεια να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα».

Αφορολόγητο

Για το αφορολόγητο, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως θα επανέλθει σταδιακά από τον Ιούνιο. 

«Δεν θα πάμε στις 12.000 κατευθείαν αλλά θα δούμε. Μόλις προχθές φτάσαμε στη συμφωνία, θέλουμε δυο βδομάδες ακόμα», ανέφερε.

«Θα ξημερώσουμε μια μέρα που η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;», ρωτήθηκε.

Ο Γιάνη Βαρουφάκης απάντησε κατηγορηματικά και μονολεκτικά: «όχι».

ΕΝΦΙΑ

«Οι 100 δόσεις θα πάρουν μία προτεραιότητα. Όσοι έχουν κάποια χρήματα με τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να το κάνουν, ωστόσο όσοι έχουν ήδη πληρώσει θα έχουν ένα μπόνους», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με τις 100 δόσεις.

ΦΠΑ 

«Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο, στις παραμεθόριους, στον τουρισμό, στα φάρμακα, στα τρόφιμα. Σοβαρολογούμε; Έχουμε ανθρωπιστική κρίση και θα αυξήσουμε το ΦΠΑ στα φάρμακα; Η συμφωνία είναι για 4 μήνες. Δεν θα τραβήξουμε το χαλί στους ανθρώπους λίγες μέρες πριν την τουριστική περίοδο. Το κείμενο αυτό το γράψαμε με ασάφεια για να περάσει από διάφορα κοινοβούλια, ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.