Ο Μπενίνι και τα… σουτζουκάκια! – «Όλοι χρωστάμε στην Ελλάδα»

 Πραγματικό… ρεσιτάλ έδωσε ο Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ρομπέρτο Μπενίνι, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος ιταλικής φιλολογίας του ΑΠΘ.

«Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά» είπε σε… άπταιστα ελληνικά ο Ρομπέρτο Μπενίνι όταν ανέβηκε στο βήμα και δε δίστασε να βγάλει την τήβεννο γιατί… είχε σκάσει! Και φυσικά δεν έκρυψε την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και κυρίως για τα… σουτζουκάκια!

Στην ομιλία του με τίτλο «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και Σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης» ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης μίλησε και για τους τοκογλύφους, για τους οποίους ο Δάντης είχε προβλέψει από τον 13ο αιώνα ότι θα καταστρέψουν όλες τις οικονομίες του κόσμου.

«Οι τοκογλύφοι δεν κερδίζουν χρήματα από τη δουλειά ή το μυαλό τους αλλά εκμεταλλευόμενοι τους άλλους», είπε. Και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, εξέφρασε για άλλη μια φορά το θαυμασμό και την αγάπη του στην Ελλάδα. «Δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει, αλλά όλος ο κόσμος, η Ευρώπη χρωστάνε στην Ελλάδα τα πάντα».

Νωρίτερα, φτάνοντας στην εκδήλωση, σκαρφάλωσε στο μαρμάρινο πάνελ, στάθηκε όρθιος, χαιρέτισε τον κόσμο που ήταν στην αίθουσα και τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Ρομπέρτο Ρομπέρτο». Η υποδοχή… «πρίγκιπα» φυσικά τον ενθουσίασε.

Χαρακτήρισε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο «σύγχρονο Δάντη» και του αφιέρωσε ένα τμήμα του XI Άσματος, με το οποίο έκλεισε την ομιλία του. «Σίγουρα έχει πάει στον παράδεισο αν κι εγώ θα διαβάσω την Κόλαση», είπε.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΕUROKINISSI

Πηγή: NewsIt.gr
Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.