Ο ΟΗΕ υποτιμά τις επιπτώσεις της Φουκουσίμα

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο σε παιδιά, όχι όμως και σε ενήλικες, υποστηρίζει έκθεση του ΟΗΕ. Πολλοί ειδικοί όμως έχουν διαφορετική άποψη.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Επιπτώσεις Ραδιενεργούς Ακτινοβολίας (UNSCEAR) εκτιμά σε έκθεσή της ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο για τον πληθυσμό δεν έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ιαπωνία. Κίνδυνος υπάρχει κυρίως για μια ομάδα περίπου 1.000 παιδιών, διαπιστώνει η έκθεση που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη (26.03.2014) στη Γενεύη και αποδίδει τα αισιόδοξα συμπεράσματά της στην γρήγορη εκκένωση tvn περιοχών που έχουν πληγεί.Σε αντίθεση με την Επιτροπή του ΟΗΕ, ο Χάιντς Σμίταλ, ειδικός σε ζητήματα πυρηνικής τεχνολογίας από την οργάνωση Greenpeace, μιλά για συγκάλυψη: η έκθεση υποτιμά συνειδητά τους κινδύνους, λέει στην DW. Κατά την άποψή του οι επιχειρήσεις εκκένωσης ήρθαν, τουλάχιστον εν μέρει, με μεγάλη καθυστέρηση και τονίζει ότι ακόμα και περιοχές πέρα της ζώνης των 20 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα που εκκενώθηκαν γρήγορα έχουν μολυνθεί με σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας. Και εκεί, λέει, η εκκένωση ήρθε ένα μήνα μετά το ατύχημα!

Λιγότερα μέτρα ακόμα και από το Τσερνομπίλ;

Στην έκθεση οι ειδικοί του ΟΗΕ σημειώνουν ότι η ένταση της ακτινοβολίας στην Ιαπωνία ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνη στο Τσερνομπίλ το 1986. Ο γερμανός ειδικός συγκρίνοντας τις αντιδράσεις των ιαπωνικών και σοβιετικών, τότε, αρχών τονίζει ότι «εκ των υστέρων πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Μόσχα είχε τότε τηρήσει με περισσότερη ευλάβεια τους διεθνούς κανόνες αντιμετώπισης πυρηνικών καταστροφών.

Ενώ οι διεθνείς κανόνες θέτουν το όριο της ετήσιας ακτινοβολίας του πληθυσμού στο 1 μιλισίβερτ, οι σοβιετικές αρχές εκκένωσαν τους ανθρώπους από περιοχές όπου καταγράφηκε ακτινοβολία από 1 μέχρι και 5 μιλισίβερτ, ενώ περιοχές με 12 μιλισίβερτ εγκαταλείφθηκαν εντελώς. Σε αντίθεση, στην Ιαπωνία ζητούν σήμερα ακόμα και έγκυες γυναίκες και οικογένειες και παιδιά σε περιοχές με ετήσια ακτινοβολία μέχρι και 20 μιλισίβερτ. Ο Χάιντς Σμίταλ είναι οργισμένος: «Όλα αυτά “νομιμοποιούνται“ τώρα με την έκθεση του ΟΗΕ, η οποία θεωρεί ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία».

Δεν ανησυχούν οι ειδικοί του ΟΗΕ

Με τον γερμανό ειδικό συμφωνεί και ο Ιάπωνας δημοσιογράφος και συγγραφέας Φουκουμότο Μασαό: οι αρχές «θέλουν η ζωή στην Ιαπωνία να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην καθημερινότητα». Ο Ιάπωνας συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους βρεφών στις πληγείσες περιοχές και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θνησιμότητα το πρώτο έτος ζωής των βρεφών στις περιοχές αυτές, αυξήθηκε κατά 13% ήδη τους πρώτους 9 μήνες μετά το πυρηνικό ατύχημα. Η έκθεση του ΟΗΕ είναι ωστόσο καθησυχαστική. Ακόμα και η αύξηση των κυστών κατά 40% που καταγράφηκαν σε παιδιά. αποδίδεται στις εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις με εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα και όχι στις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ραδιενέργειας μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Πηγή: skai.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.