Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα συζητηθεί στο Κογκρέσο το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο κατά της Κούβας

50418-11Ιστορική ημέρα για τις ΗΠΑ και – κυρίως – την Κούβα είναι η 17η Δεκεμβρίου του 2014, καθώς έπειτα από την απελευθέρωση του Αλαν Γκρος, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στην Αβάνα από το 2009, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε δημόσια ότι θα συζητηθεί στο Κογκρέσο το ενδεχόμενο άρσης του πολυετούς εμπάργκο, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι αίρεται η ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα άνοιξε την Τετάρτη (17/12), όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα ως «τελος μιας ξεπερασμένης προσέγγισης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, δεν αποκλείεται να επισκεφτεί σύντομα την Αβάνα, εξήγησε ότι η “σκληρή” πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. «Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση. Σήμερα, κάνουμε αυτές τις αλλαγές γιατί είναι το σωστό. Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο», υπογράμμισε.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, ενώ η χώρα θα βγει από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο γιατί βοήθησε να “σπάσει ο πάγος” με την Κούβα, ασκώντας πιέσεις για να απελευθερωθεί ο Αμερικανός, Άλαν Γκρος που είχε συλληφθεί από τις κουβανικές αρχές το 2009 και είχε καταδικαστεί ως κατάσκοπος. Αποκάλυψε επίσης ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Καναδάς, αφού φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Κάστρο: Μένει να λυθεί και το πρόβλημα του εμπάργκο

«Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας», οι οποίες διακόπηκαν πριν περισσότερο από μισό αιώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί», τόνισε ο Κάστρο σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια κουβανική τηλεόραση.

Ο Κάστρο σημείωσε ότι τρεις Κουβανοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Γκρος.

Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, που είχαν καταδικαστεί το 2001 σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία, επέστρεψαν στην Αβάνα.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κούβα θα απελευθερώσει έναν Αμερικανό κουβανικής καταγωγής που κρατείται με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Ο Κουβανός πρόεδρος επεσήμανε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα χθες Τρίτη ενόψει της ανακοίνωσης του τελευταίου ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα και θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Κάστρο ευχαρίστησε το Βατικανό για τη συνεισφορά του και τον Καναδά για την επιμελητειακή του υποστήριξη στην επίτευξη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Συγχαρητήρια για την «ιστορική απόφαση» από τον πάπα Φραγκίσκο

Ο πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη τις ΗΠΑ και την Κούβα για την απόφασή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, και εξέφρασε «τη μεγάλη του ικανοποίηση» για «την ιστορική απόφαση» αυτή.

Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι διπλωμάτες του διευκόλυναν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, «που είχαν ως αποτέλεσμα λύσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».

Συγκεκριμένα το Βατικανό επιβεβαιώνει την αποστολή δύο επιστολών από τον πάπα προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Εξάλλου το Βατικανό σημείωσε ότι δέχθηκε αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες τον Οκτώβριο και ότι προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες.

Πηγή:newsbomb.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.