Πέθανε στη Συρία ο ναζί εγκληματίας πολέμου Μπρούνερ

Πέθανε στη Συρία ο ναζί εγκληματίας πολέμου Μπρούνερ

Στη Συρία φέρεται να πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια ο Αλόις Μπρούνερ, ένας από τους διαβόητους και πλέον καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, δεξί χέρι του Αντολφ Άιχμαν, αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος.

Ο Μπρούνερ έζησε υπό την προστασία του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Εφρέμ Ζούροφ, επικεφαλής του ισραηλινού γραφείου του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ.

Ο Αλόις Μπρούνερ, αυστριακός αξιωματικός των SS, κρίθηκε ένοχος για τη μεταφορά 125.000 ευρωπαίων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Διέφυγε μετά το τέλος του πολέμου από τη Γερμανία στην Αίγυπτο και έφθασε το 1954 στη Συρία, σύμφωνα με τον Εφρέμ Ζούροφ.

Ο Μπρούνερ διέμεινε έκτοτε στη Δαμασκό με άλλο όνομα και απασχολήθηκε από τον Χάφεζ αλ-Ασαντ ως ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφαλείας, δήλωσε ο Ζούροφ στο Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο Μπρούνερ εθεάθη το 2003 σε ξενοδοχείο της Δαμασκού, αλλά πηγή των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών πληροφόρησε πριν από τέσσερα χρόνια το Κέντρο Βίζενταλ ότι ο εγκληματίας πολέμου έχει πεθάνει και ταφεί στη Συρία.

Αν και δεν προσήχθη ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Αλόις Μπρούνερ δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο ερήμην το 1954 στη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γλίτωσε σε δύο απόπειρες κατά της ζωής του με παγιδευμένες επιστολές, χάνοντας ένα μάτι και μερικά δάκτυλα. Οι απόπειρες αυτές αποδόθηκαν σε ισραηλινούς πράκτορες.

Σύμφωνα με τον Εφρέμ Ζούροφ, δεν έχει γίνει με απτά στοιχεία δυνατή η εξακρίβωση του θανάτου του Αλόις Μπρούνερ, αλλά ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός με τεκμηριωμένα στοιχεία. Οι έρευνες εμποδίζονται από τον πόλεμο στη Συρία. Εάν ζούσε, ο Μπρούνερ θα ήταν 102 ετών.

Το Κέντρο Βίζενταλ αποφάσισε πριν από μήνες να αφαιρέσει το όνομα του Αλόις Μπρούνερ από τον κατάλογο των καταζητούμενων ναζί εγκληματιών πολέμου, δήλωσε ο Εφρέμ Ζούροφ, διευκρινίζοντας ότι αποφάσισε να δώσει στοιχεία για τον θάνατο του Μπρούνερ όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Express.

«Ηταν διαβόητος, φανατικός αντισημίτης», υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης, είπε ο Ζούροφ και αναφέρθηκε σε συνέντευξη του εγκληματία σε γερμανικό περιοδικό το 1985, στην οποία, όταν ερωτήθηκε εάν έχει τύψεις, απάντησε ότι λυπάται που δεν δολοφόνησε περισσότερους Εβραίους.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.