Πίνακας αξίας 2.2 εκ. ευρώ βρέθηκε στο Παρίσι σε διαμέρισμα εγκαταλελειμμένο εδώ και 70 χρόνια, ιστορία σαν μυθιστόρημα…

239446-original1-0k31y

Το 1942 η ενοικιάστρια πολυτελούς διαμερίσματος στο κέντρο του Παρισιού τράπηκε σε φυγή προκειμένου να γλιτώσει από τους φασίστες και δεν επέστρεψε ποτέ. Για 70 χρόνια το διαμέρισμα παρέμεινε κλειδωμένο (το ενοίκιο πληρωνόταν κανονικά!) μέχρι την ημέρα του θανάτου της ενοικιάστριας, που έφυγε από τη ζωή στα 91 της χρόνια χωρίς ν΄αφήσει κληρονόμους. Οι Ειδικοί που άνοιξαν για πρώτοι φορά το διαμέρισμα για να εκτιμήσουν την κληρονομιά έμειναν έκπληκτοι με αυτό που αντίκρισαν. Ένα διαμέρισμα που θυμίζει σπίτι φαντασμάτων ή κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης. Οι αντίκες διατηρήθηκαν από την εποχή της Belle Epoque, καθώς και ένας πίνακας του ιταλού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Τζιοβάνι Μπολντίνι 

“Το διαμέρισμα ανέδιδε οσμή πολυκαιρισμένης σκόνης” δήλωσε ο Ολιβιέ Σοπέν-Ζανβρί, που τον ανακάλυψε. Περπατώντας κάτω από ψηλές ξύλινες οροφές πέρασε μια παλιά ξύλινη σόμπα και ένα πέτρινο νεροχύτη στην κουζίνα και εντόπισε βαλσαμωμένη στρουθοκάμηλο και ένα προπολεμικό παιχνίδι Μίκι Μάους. Ξαφνικά όμως η καρδιά του χτύπησε δυνατά όταν είδε στο σαλόνι τον πίνακα που απεικονίζει μια γυναίκα ενδεδυμένη με απογευματινό φόρεμα σε ροζ μουσελίνα. Αυτός ήταν ο πίνακας του Μπολντίνι, τον οποίον είχε εμπνευστεί από μια όμορφη Γαλλίδα, την παλιά μούσα του Μαρθ ντε Φλοριάν, η εγγονή της οποίας ήταν η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού, μεταξύ της Πλας Πιγκάλ και της Οπερας.
Η Μαρθ ντε Φλοριάν ήταν ηθοποιός με μακροσκελή κατάλογο θαυμαστών, των οποίων τα φλογερά γράμματα βρέθηκαν δεμένα με κορδέλες. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζορζ Κλεμανσό .
Οι ειδικοί αναζήτησαν καταχώριση του συγκεκριμένου πίνακα αλλά δεν βρήκαν τίποτε. «Κανένα βιβλίο και κανένας κατάλογος με τη δουλειά του Μπολντίνι δεν τον ανέφερε και δεν είχε ποτέ εκτεθεί» τονίζει ο Μαρκ Οταβί, ειδικός έργων τέχνης που κλήθηκε να τον εκτιμήσει.
Οταν ο κ. Σοπέν-Ζανβρί βρήκε μια επισκεπτήρια κάρτα με ερωτικό σημείωμα από τον Μπολντίνι ήξερε ότι χτύπησε φλέβα χρυσού: «Είχαμε τη σύνδεση και ήμουν βέβαιος από εκείνη τη στιγμή πως ήταν πραγματικά ένας πολύ καλός Μπολντίνι» είπε.
Τελικώς εντόπισε και αναφορά του πίνακα σε βιβλίο της χήρας του καλλιτέχνη. Εκεί ανέφερε πως ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1898, όταν η Μις ντε Φλοριάν ήταν 24 ετών. Ακολούθησε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης 300.000 ευρώ, η οποία εκτοξεύθηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ λόγω των αλλεπάλληλων προσφορών δέκα υποψηφίων αγοραστών.

Ακολουθεί φωτογραφία του πίνακα και φωτογραφίες του διαμερίσματος

70-years-isolated-apartment-paris-marthe-de-florian-5

70-years-isolated-apartment-paris-marthe-de-florian-1

239451-original1-lw4c0-680x1024

70-years-isolated-apartment-paris-marthe-de-florian-4

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.