Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης αλλά… δεν θα πάρουν, αλλά και ποιοι θα το πάρουν

Τεράστια προβλήματα στη διαδικασία είσπραξης της επιστροφής φόρου- επίδοματος θέρμανσης- αναμένεται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες πολίτες, καθώς ο υπολογισμός της αξίας της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου (που είναι ένα από τα κριτήρια για την επιστροφή) έχει βασιστεί στα στοιχεία του ΕΤΑΚ του 2009.

Αυτό σημαίνει ότι, αν στο μεσοδιάστημα έχουν επέλθει αλλαγές, δηλαδή αν κάποιος έχει μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του, αν το έχει πουλήσει ή αν του το έχει πάρει η τράπεζα, το σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ. του υπ. Οικονομικών θα τον απορρίπτει, αν και εφόσον υπερβαίνει την αξία της περιουσίας με βάση τα όρια που έχουν τεθεί, παρότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, σε αυτό που μπορεί να ελπίζει ο δικαιούχος που απορρίπτεται, είναι η ένταξη “φρέσκων” δεδομένων στην πλατφόρμα της Γ.Γ.Π.Σ.,δηλ. του 2010 ή του 2011, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική περιουσιακή του κατάσταση και να εισπράξει την επιστροφή του φόρου. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν νέα κριτήρια για την επιστροφή φόρου (επιδόματος) με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 500.000

Ακολουθούν τα νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης:

Στη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης για περισσότερους φορολογούμενους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος θα είναι τα ακόλουθα:

-Για τους άγαμους ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός).

-Για του έγγαμους χωρίς παιδιά ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ ( από 23.35 ευρώ).

-Για τους έγγαμους με ένα παιδί ετήσιο εισόδημα 38.000 ευρώ, με δυο παιδιά 41.000 ευρώ και με τρία παιδιά 44.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ακόλουθα:

-Για τους άγαμους ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 150.000 ευρώ ( από 100.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο).

-Για τους έγγαμους ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ ( έναντι αρχικού σχεδιασμού 150.000 ευρώ).

Πηγή: real.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.