Ποιοι είναι οι τρεις πιθανοί υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Ποιοι είναι οι τρεις πιθανοί υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Ποιοι είναι οι τρεις πιθανοί υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Μετά το ναυάγιο των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας αναθέτει, όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 37) στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του  Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Κυβέρνησης (υπηρεσιακής) όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Σημειώνεται, ότι τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου,

Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.

Τα τρία πρόσωπα, που προΐστανται των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η κα Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος), ο κ. Παναγιώτης Πικραμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας) και ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο).

  • Ρένα Ασημακοπούλου

Γεννήθηκε στην Κοινότητα Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας το 1946. Έλαβε απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου της Κοινότητας Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας κατά το 1964. Το ίδιο έτος εισήχθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Μετά την αποφοίτηση διορίσθηκε το 1969, βοηθός Εισηγητού Δικαστού και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Κατά το έτος 1972 έλαβε επιτυχώς μέρος ως βοηθός εισηγητού στις οικείες εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στη συνέχεια προάχθηκε:

Το 1974 στο βαθμό του πρωτοδίκη και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία: Μεσολογγίου (επί ένα και μισό περίπου έτος), Πατρών (επί έξι περίπου μήνες), Κορίνθου (επί πέντε περίπου έτη) και Αθηνών (επί πέντε έτη).

Το έτος 1985 στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Σπάρτης (επί ένα και μισό έτος περίπου) και Αθηνών (επί τέσσερα έτη).

Το έτος 1990 στο βαθμό του Εφέτη και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (επί δύο έτη περίπου) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και στο Εφετείο Αθηνών (επί έντεκα περίπου έτη) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και σε τμήμα βουλευμάτων.

Το έτος 2003 στο βαθμό του προέδρου εφετών και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (έξι μήνες περίπου) στο τμήμα βουλευμάτων και στο Εφετείο Αθηνών (δύο έτη περίπου) στο τμήμα του ενοχικού και εμπορικού δικαίου.

Το έτος 2005 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, στο Α2 τμήμα του Αρείου Πάγου, Ενοχικό και Εμπορικό Δίκαιο και Αναγκαστική Εκτέλεση και το έτος  2010 στον βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στο ανωτέρο τμήμα.

  • Παναγιώτης Πικραμένος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968).

Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου (1969 -1973), εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co στο Λονδίνο (1972). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ’ όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public (1974).

Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου.

Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσαντίνου Μητσοτάκη σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 – 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991).

Από τον Οκτώβριο του 2005 άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του Δικαστηρίου.

  • Ιωάννης Καραβοκύρης

Γεννήθηκε στο Σολομό Κορινθίας το 1947. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου.

Το 1974 διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1975 Δικαστής της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Υπηρέτησε διαδοχικά στα Πρωτοδικεία του Πειραιά ως Πάρεδρος, της Κυπαρισσίας, του Ναυπλίου και των Αθηνών ως Πρωτοδίκης, της Πρέβεζας και των Αθηνών ως Πρόεδρος Πρωτοδικών και στο Εφετείο Αθηνών ως Εφέτης.

Το 1999 διορίστηκε Σύμβουλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το 2003 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει δε συνολική δικαστική υπηρεσία 35 ετών.

Το 1994 εκλέχτηκε από την Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως ο πρώτος αιρετός Πρόεδρος (Προϊστάμενος) αυτού, θεσμό τον οποίο υπηρέτησε επί μία διετία, αναπτύσσοντας πολλές πρωτοβουλίες (τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το γραφείο έρευνας και νομολογίας, το οποίο πραγματοποίησε σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων στο αμφιθέατρο του Πρωτοδικείου, καθώς και ιατρείο στο χώρο των δικαστηρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών στους εργαζόμενους, τους Δικηγόρους και τους προσερχόμενους πολίτες, ξεκίνησε δε η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, η μισθοδοσία του προσωπικού μέσω τράπεζας και εγκαταστάθηκαν ΑΤΜ) και διατηρώντας άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους του Δικαστές, τους Γραμματείς των Δικαστηρίων, τους Δικηγόρους και τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα σταδιοδρομίας του δημοσιεύθηκαν πολλές αποφάσεις του στον ημερήσιο και νομικό τύπο με θετικά σχόλια.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης και στην Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ) της νομοθεσίας, καθώς και σε πολλά συνέδρια επιστημονικού ενδιαφέροντος ως Εισηγητής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησε δε, μετά από πρόσκληση του Ελληνα Δικαστή και Εισαγγελέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διεθνείς δίκες.

Διετέλεσε, μετά από πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέλος του ομίλου Διαιτητών (Arbitrators) στο International Centre for Settlement of Investment Disputes του ΟΗΕ, είναι δε τακτικό μέλος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών.

Εκλέγεται επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της «Εταιρείας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», η οποία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (MEDL).

Κατά τα έτη 1997-2002, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σε εκτέλεση σχετικού όρου της διαθήκης των Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, υπηρέτησε, παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων η οποία είχε την ευθύνη της διαχείρισης του Ζαππείου Μεγάρου και της εν γένει περιουσίας του κληροδοτήματος Ζάππα.

Συμμετέχει στην Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και του πόθεν έσχες των βουλευτών.

Είναι παντρεμένος με τη συνταξιούχο καθηγήτρια φιλόλογο – γυμνασιάρχη Ζωή Δενδρινέλλη-Καραβοκύρη και πατέρας δύο τέκνων, διαμένει δε στην Αθήνα.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.