Ποιοι μισθοί και πόσο μειώνονται στο Δημόσιο – Προσλήψεις μόνο πτυχιούχων με το σταγονόμετρο

Ποιοι μισθοί και πόσο μειώνονται στο Δημόσιο – Προσλήψεις μόνο πτυχιούχων με το σταγονόμετρο euro-psalidi2Οι μειώσεις έρχονται. Το μέτρο δεν είναι προς συζήτηση. Πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί και στην τρέχουσα διαπραγμάτευση απλά συζητείται το πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Η πρώτη ουσιαστική μισθολογική μείωση αφορά στο 13% των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Πρόκειται για περίπου 70.000 υπάλληλους που λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές ως και 691 ευρώ ως αντιστάθμισμα των μειώσεων που έγιναν στο δημόσιο τα τελευταία έτη.

Οι πρώτοι που θα χάσουν χρήματα θα είναι οι περίπου 15.000 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών τον ερχόμενο Ιούλιο.

70.000 υπάλληλοι θα δουν μεγάλες μειώσεις στον μισθό τους ως το 2016

Οι μειώσεις που θα υποστούν στις μηνιαίες αποδοχές τους οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι μεγάλες καθώς αν και προβλέπεται ένα πριμ παραγωγικότητας ώστε να μην καταργηθεί πλήρως το επιπλέον ποσό που λαμβάνουν αυτό το πριμ ίσως δεν φτάνει ούτε στο 50% της προσωπικής διαφοράς.
Εκτός από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών προσωπική διαφορά παίρνουν και οι εργαζόμενοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και όσοι είναι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ.

Μειώσεις ωστόσο έρχονται και για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου που λαμβάνουν εξτρά αμοιβές όπως αυτές για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια, ενώ αρκετά σημαντική διαφορά θα υπάρξει στους μισθούς όσων δικαιούνται και λαμβάνουν επιπλέον χρήματα για οδοιπορικά, εκτός έδρας και υπερωρίες.

Μαχαίρι σε υπερωρίες και εκτός έδρας

Πέρα από τους υπαλλήλους που ήδη εργάζονται στο Δημόσιο έρχονται αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και για όσους θα προσληφθούν από εδώ και πέρα.

Ουσιαστικά οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο δεν θα είναι καν μόνιμοι για δύο έτη, αλλά υπό δοκιμή, ενώ για το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν μισθούς από 684 ευρώ και όχι 780 ευρώ που προβλέπονται για τους υπόλοιπους. Για όσους υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ως αντιστάθμισμα στη μισθολογική αυτή μείωση θα προβλέπεται επιδότηση ενοικίου.

Ταυτόχρονα πλην των προσλήψεων εκπαιδευτικών, αλλά και ανδρών και γυναικών στα σώματα ασφαλείας ουσιαστικά το δημόσιο δεν θα προσλαμβάνει παρά μόνο πτυχιούχους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.