Προγράμματα για 200.000 ανέργους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

imageΠρογράμματα για την αντιμετωπίση της ανεργίας τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 600 εκατομμύρια ευρώ απο το νέο ΕΣΠΑ τα οποία αναμένεται να εκταμιευθούν εντός του 2014 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά απο ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το πρώτο πρόγραμμα αφορά 30.000 ανέργους απο 25- 29 ετών για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Η σχετική προκήρυξη βγήκε τη Δευτέρα.

Εντός του Αυγούστου θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ώς 24 ετών.

Το Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για 8.000 ανέργους 18 ώς 29 ετών στον τομέα του τουρισμού. Μέρος απ’ αυτούς θα διοχετευτούν για το χειμερινό τουρισμό και τον τουρισμό πόλεων.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Περιλαμβάνει ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.

Το ποσό που θα λαμβάνουν οι άνεργοι

Σύμφωνα με τον Αντ.Σαμαρά, από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος «θα λάβει στο χέρι 1.740 με 1.950 ευρώ».

Επίσης, τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους -αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους, ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο- συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αυτά είναι «δύο μόνο από τα προγράμματα που ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους για φέτος. Τα υπόλοιπα καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτά θα τα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας».

Σημείωσε ακόμη πως το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ και ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών που αφορά σε 55.000 μητέρες και σε περισσότερα από 68.000 παιδιά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας» και επισήμανε πως όλα τα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, κυρίως νέων ανθρώπων.

«Κάνουμε τα πάντα για να επισπεύσουμε την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά βοηθούμε και ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης. Αλλά στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας. Και μαζί, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που έχουν πολλά χρόνια να εργαστούν. Όλοι αυτοί μειονεκτούν, είναι ακόμα δύσκολο να βρουν εργασία σήμερα και μόλις γίνει η ανάκαμψη, που έχει ήδη αρχίσει, αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν αμέσως», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Πηγή: thetoc.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.