Πρωτοφανής πρόκληση: Η Τουρκία κόβει στα δυο το Βόρειο Αιγαίο, έντονα διαβήματα από την Αθήνα

Πρωτοφανής πρόκληση: Η Τουρκία κόβει στα δυο το Βόρειο Αιγαίο, έντονα διαβήματα από την ΑθήναΣε πορεία σοβαρής επιδείνωσης κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την πρωτοφανή σε εύρος και χρονική διάρκεια πρόκληση της Αγκυρας να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με την έκδοση NOTAM με την οποία δεσμεύει από την Τρίτη 2 Μαρτίου και για 10 μήνες (έως το τέλος του έτους) μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, «κόβοντας» το Βόρειο Αιγαίο στα δύο και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής.

Εντονα αντιδρά στην πρόκληση η ελληνική κυβέρνηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφάσισε να προβεί σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλεται η Τουρκία.

Επίσης, το βράδυ της Κυριακής προέβη σε διάβημα και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

• Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.

• Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.

• Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο

• το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130.

• Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται για αβλεψία των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί, θεωρητικά, τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής για τα τουρκικά αεροσκάφη.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.