Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές μέχρι 1η Φεβρουαρίου

 Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές μέχρι 1η Φεβρουαρίου

​Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισαν την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε από το Eurogroup, σημαίνει ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, δεν θα δοθεί καμία από τις δόσεις που εκκρεμούν και δεν θα τεθούν οι όροι για την προληπτική γραμμή πίστωσης, με αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βρεθεί με τη χώρα χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Όπως έγραψε και το star.gr, η πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη, η οποία είναι και η κρισιμότερη, αφού απαιτούνται οι πολυπόθητοι 180 ψήφοι, θα γίνει λίγο πριν την έλευση του νέου έτους στις 29 Δεκεμβρίου.

Αν και στην τρίτη αυτή ψηφοφορία, ο κοινός υποψήφιος που θα προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, τότε η χώρα πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές με πιθανότερες ημερομηνίες ή την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Για να μην εκλεγεί όμως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να μην ψηφίσουν 121 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι κλειδί στις εξελίξεις θα παίξουν αφενός η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, και αφετέρου οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, αρκετοί από τους οποίους έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το αν θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και θα καταψηφίσουν τον Πρόεδρο.

Ήδη, μετά από την ανακοίνωση της ημερομηνίας για τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας άναψαν τα τηλέφωνα των κομματικών επιτελείων με τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μαζί αριθμούν 155 βουλευτές και υπολείπονται ακόμα 25 για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκης, σε ομιλία του στη Φθιώτιδα, δήλωσε πως ο ίδιος πιστεύει ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως τόνισε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αποκαλύπτοντας έτσι πόσο ρευστό είναι το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής.

Ήδη από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, οι 13 φλερτάρουν με το «ναι». Ενδεικτικό είναι ότι κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έχουν ταχθεί ανοιχτά τέσσερις βουλευτές, ο κ. Λυκούδης, η κα. Μάρκου, ο κ. Ψαριανός και ο κ. Αηδόνης.

Κοντά στο «ναι» είναι επίσης άλλοι εννέα, ανάμεσά τους ο Β. Οικονόμου, ο Γ. Κασαπίδης και ο κ. Γιοβανόπουλος. Θετικός επίσης στο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανάλογα με το πρόσωπο που θα προταθεί είναι και ο κ. Π. Μελάς, ενώ με θετική ψήφο, υπό την προϋπόθεση της εθνικής συναίνεσης έχουν εμφανιστεί οι κ. Μουτσινάς, Κουράκος και Νταβρής.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Βύρων Πολύδωρας έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αν βρεθούν οι 179 ψήφοι, ενώ και ο κ. Καπερνάρος ενδέχεται να υπερψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και τη Δευτέρα, στο Blue Sky δήλωσε ότι θα καταψηφίσει.

Οχτώ επίσης ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πολύ κοντά στο «όχι», ανάμεσά τους ο κ. Βουδούρης, ο κ. Παραστρατίδης, η κα. Τζάκρη, η κα. Μακρή και ο κ. Ανδρουλάκης. Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθούν ο κ. Μπόλαρης, η κα Γιαταγάνα και ο κ. Τατσόπουλος, αν και οι δύο τελευταίοι έδειξαν τις τελευταίες μέρες ότι δεν είναι και πολύ σίγουροι για την απόφασή τους.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει διάγγελμα την Τρίτη, όπως αναμενόταν και όλοι πλέον περιμένουν την ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου προέδρου.

Πηγή: star.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.