Πρώτο της ραντεβού χωρίς hashtag #FirstDateSelfie είναι σαν να μην έγινε

imageΤο hashtag #FirstDateSelfie είναι η νέα τάση στα social media, και εκφράζει μια κίνηση που εκπροσωπεί τη νέα γενιά στο πρώτο της ραντεβού.

Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για το καλωσόρισμα ενός ψηφιακού κόσμου ο οποίος πλημμυρίζεται από έναν αυξανόμενο μοντέρνο ρομαντισμό. “Μια selfie να θυμόμαστε από το πρώτο ραντεβού” είναι, μάλλον, η ιδέα στην οποία στηρίζεται η νέα τάση της εποχής και ακούει στο όνομα #FirstDateSelfie. Η πρώτη συνάντηση με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε καλά, δεν περιορίζεται στο κλίμα της αμηχανίας, αλλά αντιθέτως ανοίγει τον δρόμο προς το κλίμα της οικειότητας, που είναι αναπόφευκτο, από τη στιγμή που η γνωριμία δύο ανθρώπων “σηκώνει” μια selfie.

Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο twitter, η τάση αυτή των νέων επιβεβαιώνεται έντονα από δημοσιευμένες φωτογραφίες ανθρώπων που, ακόμη και αν δεν ξανασυναντηθούν ποτέ, έχουν να θυμούνται εκείνη την πρώτη και ίσως, τελευταία φωτογραφία που έβγαλαν μαζί. Το #FirstDateSelfie, ίσως, είναι η αποτύπωση της επιθυμίας για το πέρασμα ενός απλού και χλιαρού ραντεβού στην αιώνια μνήμη του internet και των hashtags.

Δύο άνθρωποι συναντιούνται, δίνουν τα χέρια, προχωρούν, μπαίνουν σε ένα μαγαζί, κάθονται στο ίδιο τραπέζι, αρχίζουν να μιλούν και να μοιράζονται απόψεις και ενδιαφέροντα. Ξαφνικά, η συζήτηση κάνει επιτακτική την ανάγκη μιας selfie, γιατί μπορεί σε λίγο αυτή η φωτογραφία να είναι ο μοναδικός τρόπος που θα θυμίζει και στους δύο ότι βγήκαν κάποτε ραντεβού και μοιράστηκαν το ίδιο τραπέζι.

“Μια selfie να θυμόμαστε”
Η συγγραφέας Tracey Steinberg αναφέρει στη New York Post: “Το να βιώνουμε τη στιγμή είναι όλη η ουσία του πρώτου ραντεβού. Το να κρατάμε απόσταση από τη στιγμή που μοιραζόμαστε πράγματα για τον εαυτό μας με κάποιον, σημαίνει πως ήδη έχουμε απομακρυνθεί από την ουσία και δεν είμαστε πλέον στην καλύτερη διάθεση”. Το hashtag που πολλοί βιάζονται να δημοσιεύσουν πριν τελειώσει η βραδιά, μπορεί από μόνο του να αποβεί καταστροφικό για την πορεία του ραντεβού.

Το πρώτο ραντεβού ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν γνωρίζονται καλά ή ακόμη και καθόλου, περιέχει δόσεις αμηχανίας και μη οικειότητας. Η εποχή, ωστόσο, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει ένα ραντεβού άξιο κοινοποίησης και το καθιστά εκτεθειμένο στα μάτια των υπόλοιπων χρηστών. Η ουσία της στιγμής, της πρώτης συνάντησης χάνεται πίσω από φίλτρα και εφέ που τελειοποιούν τη selfie φωτογραφία.

Μια γνωριμία δεν μπορεί να έχει σταθερές βάσεις και μέλλον, σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους, εάν στηρίζεται στην ιδέα της selfie φωτογράφισης. Μια εικόνα είναι αντιπροσωπευτική της στιγμής που μάς καταγράφει ο φακός. Εάν την ώρα που συζητάμε με τον απέναντί μας, θέλουμε να βγάλουμε ξαφνικά φωτογραφία μαζί του, ίσως μας ενδιαφέρει περισσότερο εκείνη τη στιγμή η κοινοποίηση της στον υπόλοιπο κόσμο, παρά το πρόσωπο με το οποίο μιλάμε. Ίσως, η ανάγκη για μια selfie σημαίνει ότι θέλουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι περνάμε καλά στο ραντεβού.

Οι οπαδοί του hashtag #FirstDateSelfie πιθανότατα διαφωνούν με εκείνους που εξετάζουν επιφυλακτικά τις ρίζες της τάσης. Ίσως έχουν πιο πλούσια επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την ιδέα τους, αλλά μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα είναι το twitter να γεμίζει καθημερινά, από αμήχανα χαμόγελα πρώτων ραντεβού και στιγμές που απομακρύνουν το πολυπόθητο κλίμα της οικειότητας. “Μπορεί να μην ξανασυναντηθούμε ποτέ, αλλά ας έχουμε μια selfie να θυμόμαστε”.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.