Πώς θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα!

baby_book

Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν τη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων και τα οφέλη που αυτή προσφέρει στα παιδιά. Το διάβασμα είναι μια καλή συνήθεια, που πρέπει ναχτίσετε από τη βρεφική ακόμα ηλικία, για να μυήσετε το μικρό σας στον κόσμο των βιβλίων.

Αν θέλετε, λοιπόν, να εξοικειώσετε το παιδί σας με το διάβασμα και να το μάθετε να αγαπά τα βιβλία, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

-Αφιερώνετε τουλάχιστον 15 λεπτά καθημερινά, για να διαβάζετε στο παιδί σας.

-Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα που διαβάζετε π.χ. πριν το βραδινό ύπνο ή σε κάποια στιγμή ηρεμίας, όταν το παιδί δεν θα είναι απασχολημένο με άλλες δραστηριότητες και θα μπορεί να απολαύσει την ιστορία.

-Διαβάζετε απλά, ζεστά, με ρυθμό και με εκφραστική φωνή. Αν μπορείτε, μιμηθείτε τις φωνές των ηρώων, για να κάνετε την ιστορία πιο παραστατική.

-Μην βαριέστε την ώρα της ανάγνωσης, ακόμα κι αν πρόκειται για την εικοστή φόρα που διαβάζετε το ίδιο παραμύθι, γιατί αυτό περνά στο παιδί.

-Επιλέξτε βιβλία που αρέσουν στο παιδί σας ή ακόμα καλύτερα πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο και αφήστε το να διαλέξει, πάντα σύμφωνα με την ηλικία του.

-Μετά την ανάγνωση ενθαρρύνετε το παιδί να σας εκφράσει τις απορίες του και συζητήστε μαζί του την ιστορία και το νόημα της. Προσοχή, όμως, αν το παιδί δεν είναι πρόθυμο, σε καμία περίπτωση μην το πιέσετε.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.