Ρομπότ κάνουν παρέα σε ηλικιωμένους και παρακολουθούν την υγεία τους [ Video ]

Ρομπότ και αισθητήρες στην υπηρεσία των ηλικιωμένων της ΕυρώπηςΗ 94χρονη “nonna Lea” ζει μόνη στο διαμέρισμά της στη Ρώμη. Μοναδική της «συντροφιά» τους τελευταίους πέντε μήνες, ο Κύριος Ρόμπιν. Πρόκειται για ένα ρομπότ, μέρος του προγράμματος  GiraffPlus που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. που συμπληρώνεται από τον εξοπλισμό για την δικτύωση με επαγγελματίες υγείας, την οικογένεια και φίλους, γκάτζετ που φοριούνται και αισθητήρες σε όλο το σπίτι για την παρακολούθηση της υγείας και της δραστηριότητας της γηραιάς κυρίας.

H nonna Lea (Lea Mina Ralli) γράφει σχετικά στο blog της (στα ιταλικά)

Αν και δοκιμάζεται σε μικρή κλίμακα -σε δύο σπίτια σε τρεις χώρες, στην Ιταλία, την Σουηδία και την Ισπανία- οι δημιουργοί του GiraffPlus φιλοδοξούν να το διαθέσουν εμπορικά πριν το τέλος του 2015. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, 15 σπίτια θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή αγορά για ρομπότ και συσκευές που μας βοηθούν στα γηρατειά εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνει 13 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2016. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυσε 3 εκατομμύρια ευρώ στο GiraffPlus.

Το GiraffPlus καταγράφει πότε ο ηλικιωμένος βρίσκεται στην κουζίνα και χρησιμοποιεί κάποιες συσκευές (αισθητήρες στην κουζίνα, στον φούρνο μικροκυμάτων, στο ψυγείο), κοιμάται ή παρακολουθεί τηλεόραση και περιλαμβάνει συσκευές που φοριούνται για την μέτρηση του σακχάρου στο αίμα ή την πίεση. Ο κος Ρόμπιν, όπως αποκαλεί το περιφερόμενο ρομπότ στο σπίτι της η γιαγιά Λι, αναλαμβάνει να μεταφέρει σε φίλους, συγγενείς και γιατρούς εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού και να εξυπηρετήσει τις εικονικές τους επισκέψεις στην γιαγιά. Επίσης, ο ηλικιωμένος μπορεί να έχει αισθητήρες επάνω στο σώμα του (σε μια ζώνη ή το κινητό με το σχετικό app στην τσέπη του) και να χτυπήσει, εάν χρειαστεί, συναγερμό στο σύστημα εάν για παράδειγμα, έχει ένα ατύχημα από πτώση.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών στην Ευρώπη έχουν 3.000 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θα επιστρέψουν πάλι στην οικονομία της φροντίδας. Ο CEO της Giraff Technologies AB, Στέφεν Βον Ραμπ, εκτιμά πως έως το 2016, 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν σε ρομπότ και άλλες συσκευές για την φροντίδα ηλικιωμένων.

Το πρότζεκτ αποτελεί το θέμα της ευρύτατης κοινότητας Giraff Consortiumμε την συμμετοχή επιστημόνων από τέσσερα πανεπιστήμια και ιδιωτικών επιχειρήσεων από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Σλοβενία, την Ισπανία, την Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι διαφορετικοί χρήστες εκτιμούν και αξιολογούν διαφορετικά τις δυνατότητες του συστήματος, γεγονός που έκανε τους δημιουργούς να αντιληφθούν ότι η επιτυχία του εξαρτάται από τον βαθμό προσαρμογής του στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Πηγή: In.gr 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.