Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: αφιερωμένη στις γυναίκες στο ραδιόφωνο

Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – μια ημέρα για να εορταστεί το ραδιόφωνο ως μέσο, να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων και να ενθαρρυνθούν τα μεγάλα δίκτυα και οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί να προωθήσουν την πρόσβαση την πληροφορία, την ελευθερία της έκφρασης και την ισότητα των φύλων μέσω των ερτζιανών. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στην ισότητα των φύλων και την ενίσχυση των γυναικών στη ραδιοφωνία.

Καθώς το ραδιόφωνο συνεχίζει να εξελίσσεται στην ψηφιακή εποχή, παραμένει το μέσο με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη σε όλο τον κόσμο. Παρ’ όλ’ αυτά, επιδέχεται σημαντικής βελτίωσης στο θέμα της ισότητας των φύλων. Οι γυναίκες ρεπόρτες και παραγωγοί έχουν λιγότερο ραδιοφωνικό χρόνο από ότι οι άνδρες, ενώ λιγότερες γυναίκες φτάνουν σε υψηλές διοικητικές θέσεις ραδιοφωνικών σταθμών. Τα ΜΜΕ παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των σκέψεών και των συμπεριφορών μας, μεταξύ αυτών και των αντιλήψεών μας για το φύλο. Ας φέρουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια ισορροπία.

Μόλις το 22% των θεμάτων που παρουσιάζονται στο ραδιόφωνο αφορούν γυναικεία πρόσωπα. Λιγότερες από 1 στις 5 ειδικούς που βγαίνουν στα ΜΜΕ είναι γυναίκες. Μόνο 6% των ειδήσεων αφορούν ζητήματα ισότητας των φύλων. Μόλις το 24% των ατόμων που ερωτώνται, ακούγονται ή εμφανίζονται στα ΜΜΕ είναι γυναίκες. Οριακά το 37% των ραδιοφωνικών ρεπορτάζ μεταδίδονται από γυναίκες.

Ποσοστό των ατόμων που εμφανίζονται στα ΜΜΕ

Ποσοστό των ρεπορτάζ που μεταδίδονται από γυναίκες ρεπόρτερ ανά τον κόσμο

Εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου ανά τον κόσμο

(κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στο διαδραστικό χάρτη)

Πηγή: radiofono.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.