Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκιδική: πέντε σεισμοί σε μισή ώρα !

imageΠέντε σεισμοί σε περίπου μισή «ταρακούνησαν» το πρωί της Παρασκευής το δυτικότερο από τα «πόδια» της Χαλκιδικής! Οι δύο από τις δονήσεις είχαν μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και η μεγαλύτερη ήταν 5,1 βαθμούς, ενώ έγιναν αισθητές και στην Θεσσαλονίκη.

Η σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:27 σε θαλάσσιο χώρο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έγινε απόσταση 202 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας, 54 χιλιόμετρα νότια του Πολύγυρου και 28 χιλιόμετρα νότια του οικισμού Πολύχρονο, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Πριν τον μεγάλο σεισμό καταγράφηκαν άλλοι δύο: στις 06:56 σημειώθηκε δόνηση 1,6 βαθμών λίγα χιλιόμετρα ανοιχτά της Σωζόπολης και σε μικρό εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και στις 07:22 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν ξανά, μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, ανοιχτά της Νέας Σκιώνης, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Μετά τα 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, μία 3,2 Ρίχτερ, στις 07:33, ελαφρά ανατολικότερα και πάντα σε βάθος 10 χιλιομέτρων και μία μεγέθους 2,6 Ρίχτερ, στις 07:39, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα.

Ανάστατοι πετάχτηκαν οι από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι, ενώ, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Σίγουρα θα έχουμε κάποιους σεισμούς μέσα στην ημέρα γιατί η ένταση ενός σεισμού αυτού του μεγέθους δεν σβήνει αμέσως», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Σκάι ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος, ενώ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι πρόκειται για συνηθισμένες για τα δεδομένα της περιοχής δονήσεις.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.