Σεξ: Το «σημείο G» είναι ολόκληρη περιοχή στα γεννητικά όργανα

imageΗ υπέρτατη σεξουαλική ηδονή στις γυναίκες δεν σχετίζεται με το θρυλικό σημείο G, το οποίο δεν υπάρχει καν, αλλά με μία ολόκληρη περιοχή των γεννητικών οργάνων, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ιταλία.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Reviews Urology», η περιοχή αυτή συμπεριλαμβάνει την κλειτορίδα, την ουρήθρα και το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου.

Το σχετικό άρθρο υπογράφουν ο δρ Εμανουέλε Α. Τζανίνι, καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, και οι συνεργάτες του, οι οποίοι εξέτασαν όλες τις δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες για το θέμα.

Οι συγγραφείς του άρθρου λένε πως είναι απλοϊκή η προσέγγιση του ενός σημείου, που πρωτοπεριγράφηκε το 1950 από τον γερμανό γυναικολόγο Έρνστ Γκρέφενμπεργκ και πήρε το όνομά του (σημείο G από το Gräfenberg ).

Και δεν ισχύει ούτε η θεωρία-ορόσημο του 1976 που έλεγε ότι στις περισσότερες γυναίκες υπεύθυνη για τον οργασμό είναι κυρίως η κλειτορίδα.

Οι σύγχρονες έρευνες, που γίνονται με προηγμένες απεικονιστικές μεθόδους, έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να καταγράψουν λεπτομερώς τι συμβαίνει στα διάφορα τμήματα του συστήματος αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια του σεξ.

Έτσι έχει διαπιστωθεί ότι «μία ευρεία περιοχή όταν διεγερθεί κατάλληλα κατά την διείσδυση, μπορεί να προκαλέσει οργασμική αντίδραση», γράφουν. Και προσθέτουν πως η περιοχή αυτή αποκαλείται κλειτουρηθροκολπικό σύμπλεγμα (clitourethrovaginal complex- CUV).

Ο καθηγητής Τζανίνι λέει ότι η γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας του κλειτουρηθροκολπικού συμπλέγματος μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή των βλαβών στα γυναικεία γεννητικά όργανα στη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων και εγχειρήσεων.

Σε ανάλογο συμπέρασμα, όσον αφορά την ανυπαρξία του σημείου G, είχε καταλήξει προ διετίας και μία άλλη αναδίφηση της ιατρικής βιβλιογραφίας από αμερικανούς επιστήμονες, που είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Journal of Sexual Medicine».

Το 2010, εξάλλου, επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου που το αναζήτησαν επισταμένα σε 1.800 εθελόντριες, είχαν ανακοινώσει πως απέτυχαν παταγωδώς να το εντοπίσουν.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.