Σταθμός το 2014 για έξοδο από την κρίση

Σταθμός το 2014 για έξοδο από την κρίση

Ενα σύντομο «ταξίδι» στην Ελλάδα χωρίς μνημόνιο, που θα μπορεί να σταθεί ξανά όρθια στα δικά της πόδια εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, επιχείρησαν να περιγράψουν με ενάργεια και να διαβεβαιώσουν για την πλήρη «ταύτιση» με τον κορυφαίο στόχο οι τέσσερις ομιλητές στη χθεσινοβραδινή Επίσημη Τελετή Εναρξης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής.

Δεν διαβεβαίωσαν μόνο οι κ. Μπαρόζο και Ρομπάι την ελληνική πολιτική ηγεσία ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας για την επίτευξη του στόχου μια ώρα αρχύτερα, αλλά και οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αδράξουν την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας για να αποδειχτεί το 2014 έτος-σταθμός για την έξοδο από την κρίση και τη διατήρηση του «δικαιώματος» για νέες θέσεις εργασίας.

Ηταν μια λιτή -χωρίς φανφάρες και περιττά φτιασιδώματα- τελετή, με θετικά μηνύματα και παραινέσεις για τη συνέχεια που έκλεισε με ένα ταξίδι στον κόσμο των ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου και με ένα μουσικό αφιέρωμα σε Ελληνες συνθέτες: η Μαρία Φαραντούρη και ο Μ. Μητσιάς ερμήνευσαν συνθέσεις Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου σε στίχους Σεφέρη, Ελύτη, Γκάτσου και Αναγνωστάκη. «Θα ακούσετε σε λίγο τραγούδια και ποίηση μιας πατρίδας που πονάει. Αλλά και μιας πατρίδας που υπερήφανη επουλώνει τις πληγές της. Και που όρθια παίρνει τις ευθύνες της. Για το δικό της μέλλον, αλλά και για το κοινό μέλλον της Ευρώπης», είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κλείνοντας την ομιλία του με την οποία διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια ο «αδύναμος κρίκος».

Προτεραιότητα
«Τους διαψεύσαμε όλους! Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί», ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι το τρέχον εξάμηνο «σε εθνικό επίπεδο αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητα που είναι η οριστική έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην “κανονικότητα” μιας χώρας – μέλους της Ενωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης». «Η επιμονή ανταμείβεται», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας τα οποία όπως πρόσθεσε δείχνουν ότι η Ελλάδα βγαίνει φέτος από την ύφεση και θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Κοινές θυσίες
Ο κ. Μπαρόζο συνεχάρη τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο που «επέδειξαν γενναιότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό, αλλά υπογράμμισε ότι στόχος είναι η απασχόληση και η ανάπτυξη». «Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες. Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας, ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η Ενωση έδειξε αλληλεγγύη», υποστήριξε ο κ. Ρομπάι επαναλαμβάνοντας ότι «θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη».

Στην επίσημη τελετή -με φόντο στο πάνελ δύο ελιές («είναι της Κεντροαριστεράς;», ακούστηκε να λέει εις εκ της παρέας της ευρύτερης Κεντροαριστεράς με ρίζες στο ΠΑΣΟΚ)- ήταν ηχηρές και οι απουσίες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος που απουσίαζε από την επίσημη τελετή, αλλά και οι κ. Κουβέλης και Καμμένος. Τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ εκπροσώπησε ο Δ. Χατζησωκράτης. Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, υπουργοί και υφυπουργοί οι οποίοι παρακολούθησαν την τελετή από τον εξώστη, πρόεδροι οργανισμών, στελέχη του δημόσιου τομέα, εκπρόσωποι διάφορων φορέων και επιχειρηματίες.

Πηγή:  Ethnos.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.