Στη φυλακή θα πληρώνουν για διαμονή

Σας θυμίζει κάτι? Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη

Και στη φυλακή και θα τους χρεώνουν… διαμονή.
Μια ανατρεπτική πρόταση – νομοσχέδιο παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ολλανδίας σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν 16 ευρώ για κάθε μέρα που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα για χρονικό διάστημα έως και δυο χρόνια.
Σας θυμίζει κάτι? Το σίριαλ “Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη”.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Βίμπε Άλκεμα, σημείωσε ότι “δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα το κράτος και η κοινωνία”. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Φρεντ Τέεφεν, τον εμπνευστή αυτής της ιδέας, “οι καταδικασμένοι κρατούμενοι θα έπρεπε να συμμετέχουν εν μέρει στα έξοδα της φυλάκισής τους”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια καθώς και οι γονείς των ανήλικων φυλακισμένων θα πρέπει να πληρώνουν 16 ευρώ για κάθε νύχτα φυλάκισης στις ολλανδικές φυλακές, για δύο χρόνια το πολύ.

Ο Άλκεμα είπε ότι ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει στο ολλανδικό κράτος 250 ευρώ ημερησίως.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το ολλανδικό κοινοβούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2015. Σε συνδυασμό με μια άλλη πρόταση, με βάση την οποία οι καταδικασμένοι θα συμμετέχουν επίσης στα έξοδα της έρευνας που διενεργήθηκε για αυτούς, το κράτος θα αποκομίσει 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) της Ολλανδίας, το σωφρονιστικό σύστημα έχει σήμερα υπό την επίβλεψή του 12.000 κρατούμενους. Το 2013 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να κλείσει περίπου 20 φυλακές, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού της.

Ο Άλκεμα είπε ότι η πρόταση νόμου του Τέεφεν είναι “ανάλογη” με μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η ολλανδική ένωση των “Παραβατών του Νόμου” (BWO) που προασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, διαβεβαιώνει ότι η πρόταση αυτή αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο. “Ο υφυπουργός θέλει να πληρώνουν οι κρατούμενοι επί δύο χρόνια, κάτι που ισοδυναμεί με 12.000 ευρώ”, εξήγησε ο πρόεδρος της ένωσης, Πίτερ Φλέμινγκ.

Πηγή: pestanea.blogspot.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.