Τέλος οι μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Ποιες είναι οι νέες προϋποθέσεις

Τέλος οι μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Ποιες είναι οι νέες προϋποθέσειςΜετεγγραφή μόνο εάν οι σχολές είναι πανομοιότυπες

Απαγορεύονται οι μετεγγραφές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά εάν δεν κατοικούν οι γονείς ή αδελφός που σπουδάζει

Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής όσοι μπήκαν με το 10% από πέρυσιΑλλάζουν (πάλι) όλα για τις μετεγγραφές. Ο ίδιος ο υπουργός χαρακτήρισε τον υπάρχοντα νόμο άδικο, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν εξυπηρετεί φτωχές οικογένειες και φοιτητές, αλλά δίνει δικαίωμα χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προϋποθέσεις σε όλους να αλλάξουν σχολή.

Αυτό είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΙ θα αλλάξει και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς δεν είναι δυνατό να γίνουν ανεξέλεγκτα περίπου 25.000 με 30.000 μετεγγραφές.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός έρχονται τρεις μεγάλες αλλαγές που θα αλλάξουν ριζικά το σύστημα.

Πρώτα απ’ όλα για να πάρει κάποιος μετεγγραφή θα πρέπει η σχολή που ζητά να πάει να είναι σε πόλη όπου είτε κατοικούν οι γονείς του, είτε να είναι η πόλη όπου σπουδάζει ήδη κάποιο από τα αδέλφια του. Θα μπορεί να επιλέξει και σχολή κοντινής πόλης, όμως αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι σχολή της Αθήνας, του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης.

Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος για τις μετεγγραφές 

Η δεύτερη και ίσως σημαντικότερη αλλαγή είναι το γεγονός ότι η σχολή θα πρέπει να είναι πανομοιότυπη. Θα καθοριστούν αυστηροί κανόνες που θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις. Οι σχολές δεν μπορεί να είναι απλά σχετικές αλλά πανομοιότυπες όπως τόνισε ο υπουργός.

Στο 1/3 αναμένεται να περιοριστούν οι μετεγγραφές σε σχέση με τις αιτήσεις 

Το τρίτο βασικό στοιχείο είναι ότι ο νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Δεν μπορούν δηλαδή να μετεγγραφούν ούτε επιτυχόντες περασμένων ετών, ούτε όμως και όσοι μπήκαν στα πανεπιστήμια με το 10%, όσοι δηλαδή κράτησαν βαθμολογία από πέρυσι.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται οι μετεγγραφές να περιοριστούν στο ελάχιστο, δηλαδή από τις 20.000 με 30.000 αιτήσεις που αναμένονται με τις παραπάνω αλλαγές αναμένεται να απορριφθούν τουλάχιστον τα 2/3.

Πηγή: newsit.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.