Τα ευτράπελα των σημερινών εκλογών

Κάποια ευτράπελα των εκλογών
Εκλογές δεν γίνονται χωρίς τα ευτράπελα, που «σπάνε» τη ρουτίνα της πολιτικής διαδικασίας και σκορπάνε απλόχερα λίγο γέλιο. Εκτός από τα τραγελαφικά περιστατικά, υπάρχουν κι άλλα που γεννούν ανάμικτα συναισθήματα.

Αυτό το τελευταίο συνέβη στην Πιερία. Μία 78χρονη ψηφοφόρος άφησε την τελευταία της πνοή αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στην κοινότητα Περίσταση. Η άτυχη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία μόλις βγήκε από το παραβάν και έριξε την ψήφο της στην κάλπη και ξεψύχησε λίγο πριν φθάσει το ασθενοφόρο. 

Ευτυχώς, δεν έλειψαν και τα πραγματικά ευτράπελα στα εκλογικά τμήματα.

Σε ένα από αυτά, στην Ξάνθη, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρήκαν τις τουαλέτες… κλειδωμένες και έκαναν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να βρεθούν τα κλειδιά πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία!

Στη Ζαχάρω Ηλείας, οι πολιτικές διαφωνίες προκάλεσαν καβγά σε ένα καφενείο. Ένας ιερέας χαστούκισε θαμώνα, με αποτέλεσμα κληρικό και λαϊκός να πιαστούν στα χέρια! Το θύμα υπέβαλε μήνυση και ο παπάς οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, όπου του ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.

Στις Σέρρες, ψηφοφόροι εκλογικού τμήματος που πήγαν το πρωί για να ψηφίσουν, το βρήκαν κλειστό, αφού δεν είχε πάει κανένα από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Αποτέλεσμα, να επιστρατευτούν άρον-άρον οι αναπληρωματικοί με περιπολικό της Αστυνομίας.

Το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία ψηφοφόρου απονέμεται σε έναν υπεραιωνόβιο από την Ήπειρο.

Ο συνταξιούχος γεωπόνος Ιωάννης Κούρτης, 102 ετών, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας.

Ο κ. Κούρτης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1912 και είχε πολεμήσει το 1940 στο Αλβανικό μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

 

Δεν έλειψαν τα ευτράπελα στη σημερινή εκλογική διαδικασία που γενικώς εξελίσσεται ομαλά, αν και σε πολλά εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια χρειάστηκε είτε ο ορισμός αναπληρωματικών μελών εφορευτικών επιτροπών, είτε μικρή καθυστέρηση λόγω εργασιών ή μη εμφάνισης δικαστικών αντιπροσώπων.

Σε εκλογικό κέντρο της Έδεσσας δεν εμφανίστηκε κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής και έτσι επιστρατεύτηκε περιπολικό της αστυνομίας προκειμένου να μεταφέρει τα αναπληρωματικά μέλη από τα σπίτια τους για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Στο δήμο Σερρών ένας υποψήφιος έγραψε το όνομά του λάθος στα ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν άκυρα. Συγκεκριμένα αντί να γράψει πρώτα το επίθετο όπως προβλέπεται έγραψε πρώτα το όνομα.

Στη Θεσσαλονίκη, σε εκλογικό κέντρο της οδού Κριεζώτου διεξάγονταν οικοδομικές εργασίες και έτσι χρειάστηκε να δοθούν οδηγίες από τον αντιπεριφερειάρχη προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίσουν σε άλλο συγκρότημα.

Σε εκλογικά τμήματα στην Ξάνθη, την Ηλεία και την Πάτρα υπήρχαν μικροκαθυστερήσεις λόγω μη προσέλευσης της εφορευτικής επιτροπής ενώ στην Κρήτη δεν εμφανίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι σε δυο εκλογικά κέντρα στα Χανιά και το Ηράκλειο με την διαδικασία να ξεκινάει μετά τον ορισμό αναπληρωτών.

Στη Νεάπολη Συκεών έλειπαν σφραγίδες από εκλογικά κέντρα, ενώ ήδη νίκησαν χωρίς αντίπαλο οι δήμαρχοι Τήλου, Λειψών, Αγράφων και Σφακίων.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.