Τα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης στην Βουλή

Resizer.ashxΗ συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα. Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσουν το απόγευμα, ενώ η τριήμερη διαδικασία θα κλείσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, για να αρχίσει στη συνέχεια η διαδικασία της φανερής ψήφου εμπιστοσύνης.

Με τις ομιλίες υπουργών και βουλευτών συνεχίστηκε η διαδικασία χθες Τρίτη, στη Βουλή.

Έντονη κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης άσκησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με την παράλυση του παραγωγικού ιστού, συνθέτουν την εικόνα μιας εξαιρετικά σκληρής πραγματικότητας, και οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Για αντιπαράθεση του μνημονιακού τόξου της κυβέρνησης με τις υπόλοιπες συνιστώσες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Κεντρώους, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ είναι σε αυτή τη Βουλή η μοναδική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα βοηθήσει σε ό,τι σωστό, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα λύσει αυτή η κυβέρνηση τα προβλήματα της χώρας. 

Πρώτη φορά δεν έγινε αναφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας σε προγραμματικές δηλώσεις, παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη και σημείωσε πως «είναι άκρως ανησυχητικό ότι μετά από οκτώ μήνες πρωθυπουργίας και μία πολυήμερη παρουσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το μόνο που βρήκε να μας πει ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή μας».

Κατηγορίες προς την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν παρέχει στην κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της, εξαπέλυσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, διερωτώμενος αν θέλει και πάλι εκλογές ή αν επιθυμεί την χρεοκοπία της χώρας.

Η Ένωση Κεντρώων δεν θα δώσει θετική ψήφο στην κυβέρνηση και δεν πρόκειται να την στηρίξει παρά μόνο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση των εννέα σημείων που έχει καταθέσειανέφερε μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης.

Κατά την πρώτη του ομιλία του από την Ολομέλεια, ως ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης είπε πως η είσοδος του κόμματός του στη Βουλή αποτελεί και δικαίωση καθαρών θέσεων και αρχών του Κέντρου που είχαν εξοβελιστεί από την δημόσια ζωή.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.