Τα παίρνει πίσω ο Αλεξιάδης: Δεν θα υπάρξει αναδρομική αύξηση φόρων για το 2015

ImageHandler.ashxΓια δύο ή τρεις μικρές αλλαγές μιλούν πηγές από το ΥΠΟΙΚ Επάνελαβε, ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη Βουλή αλλαγές στους συντελεστές

Σε όπισθεν ολοταχώς για τα όσα πυροδότησαν οι δηλώσεις του για μικρές αλλαγές στη φορολογική δήλωση προχώρησε ο Τρύφων Αλεξίαδης επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις πληροφορίες για αναδρομική αύξηση φόρων για τα εισοδημάτα του 2015.

«Αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας» ανέφερε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «για το 2015 θα έχουμε πολύ μικρές αλλαγές στη φορολογική μας δήλωση» και προαναγγέλοντας νομοθετική παρέμβαση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

«Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτήν τη στιγμή, κάτι τέτοιο (σ.σ. αύξηση των συντελεστών για το 2015), αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του RealFM χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις αλλαγές αυτές.

Νωρίτερα πηγές από το ΥΠΟΙΚ μιλούσαν για δύο ή τρεις μικρές αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή, από το οικονομικό επιτελείο υπόσχονται ότι -αν όλα πάνε κατ’ευχήν- το 2016 μπορεί να ξαναφέρουν το αφορολόγητο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την καθιέρωση ενός πολύ μικρού (όχι «συμβολικού» όμως) αφορολογήτου ορίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο, έστω και αν έρθουν «οι μάγοι με τα δώρα» το 2016, πιο πριν θα κάνουν την εμφάνισή τους… τα «καλικαντζαράκια».

1. Μέσα στον Δεκέμβριο ενδέχεται να επιστρέψει τελικά η διάταξη για την αύξηση των φόρων στα ενοίκια. Άλλωστε στον νέο προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 142 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα για το 2016  από την αύξηση του φόρου. Η διάταξη αυτή η οποία (προσωρινά;) αποσύρθηκε, προέβλεπε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ  και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ και αφορά στα εισοδήματα του 2015.

2. Σταδιακή αύξηση των φόρων για τους αγρότες. Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% φέτος στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα αναζητήσει ισοδύναμα για να αποφύγει ή να μετριάσει το μέτρο, οπότε μένει να φανεί ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.

3.Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. Προβλέπεται να υποβληθούν αναδρομικές δηλώσεις εισοδήματος με φόρο έως 40% ή και 45%, αλλά και θεματικές εκπτώσεις έως 80% για όσους επαναπατρίσουν ή τοποθετήσουν τα χρήματα σε ελληνικά ομόλογα, ακίνητα ή άλλες επενδύσεις.

4. Περιουσιολόγιο. Μέσα στο Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

5. On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ. Η διαδικασία θα ανακονωθεί τον Δεκέμβριο και η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει την 1.1.2016.

6. Κίνητρα γα τη χρήση πλαστικού χρήματος. Από 1.1.2016 θα μετράνε μόνο οι δαπάνες που γίνονται ηλεκτρονικά, για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου. Ίσως όμως να απαιτηθεί να ξεπερνούν το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος, που απαιτείτο ως τώρα για την έκπτωση των 2.100 ευρώ.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.