Τα φυτά ακούνε την κάμπια την ώρα που τα τρώει και αμύνονται [Video]

image

Αμύνονται στις δονήσεις όταν αισθανθούν ότι τους επιτίθενται – Δείτε το βίντεο

Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να «ακούνε» όταν κάποιος τα τρώει και ανταποκρίνονται αμυντικά σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους.
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μισούρι βρήκε ότι τα φυτά μπορούν να αναγνωρίσουν κοντινούς ήχους, όπως ο ήχος που παράγεται όταν τα τρώει κάποιο έντομο, και στη συνέχεια αντιδρούν στις απειλές που δέχονται από το περιβάλλον τους.
«Προηγούμενες μελέτες είχαν ασχοληθεί με το πώς ανταποκρίνονται τα φυτά στην ακουστική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Heidi Appel στη Daily Mail, η οποία συνεργάστηκε με τον καθηγητή Rex Cocroft από το τμήμα Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου.
«Η εργασία μας είναι η πρώτη που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα φυτά σε μια σχετική οικολογική δόνηση» είπε ακόμη και συνέχισε: «Βρήκαμε ότι τα σήματα που στέλνονται από τις δονήσεις που προκαλούνται όταν κάποιος τα τρώει, αλλάζουν το μεταβολισμό των κυττάρων των φυτών, δημιουργώντας πιο αμυντικά χημικά, τα οποία μπορούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις από τις κάμπιες».
Για τις ανάγκες της μελέτης τους οι ερευνητές τοποθέτησαν κάμπιες σε ένα μικρό φυτό (Arabidopsis) που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου.
Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ και ένα μικρό κομμάτι ανακλαστικού υλικού στο φύλλο του φυτού, οι ερευνητές ήταν σε θέση να μετρήσουν την κίνηση του φύλλου σε απόκριση προς τις δαγκωματιές της κάμπιας.

[youtube=https://m.youtube.com/watch?v=oaVlKmLmh48]

Πηγή: focuswebtv.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.