Τις απέλασαν επειδή δεν συνοδεύονταν από άνδρες

Οι αστυνομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας απέλασαν 150 Νιγηριανές προσκυνήτριες και έθεσαν υπό κράτηση ακόμα 1000 επειδή έφτασαν αεροπορικώς στη χώρα χωρίς τη συνοδεία ανδρών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Νιγηρίας.

Ο Μοχάμεντ Μπέλο, ο νιγηριανός υπεύθυνος για το προσκύνημα στη Μέκκα, δήλωσε ότι 150 γυναίκες κρατήθηκαν σε αεροδρόμιο στη Σαουδική Αραβία με τη δικαιολογία ότι «δεν συνοδεύονταν από άντρες προσκυνητές». Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη συνεχίστηκε και με άλλες πτήσεις που προσγειώθηκαν στα Εμιράτα», προσθέτοντας ότι περίπου 1000 γυναίκες τέθηκαν υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της πόλης Τζέντα.

Πολλές από τις προσκυνήτριες αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στο αεροδρόμιο Κάνο της Νιγηρίας. «Δεν μας έδωσαν καν νερό να πιούμε, δεν είχαμε φαγητό και ήμασταν καθηλωμένες στις θέσεις του αεροπλάνου όλες αυτές τις ώρες», δήλωσε δακρυσμένη μία από τις γυναίκες, γράφει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το κοινοβούλιο της Νιγηρίας αποφάσισε να στείλει επιτροπή στη Σαουδική Αραβία «προκειμένου να επικοινωνήσει με τις αρχές της χώρας σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης των νιγηριανών γυναικών».

Το Ρόιτερς αναφέρει ότι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θεωρούνται κατώτερες των αντρών και είναι απαραίτητη η άδεια από κηδεμόνα -τον πατέρα, τον αδερφό ή τον σύζυγο- προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός της χώρας, να δουλέψουν ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα είδη ιατρικής περίθαλψης. Επίσης δεν τους επιτρέπεται να οδηγούν και συνήθως απαιτείται ανδρική συνοδεία.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.