Τι μετανιώνουν οι άνδρες για το σεξ και τι οι γυναίκες

1385626257_109897_shutterstock_44482150Η ερωτική ζωή γενικότερα τείνει να δίνει συχνά…αφορμές για να μετανιώνει κανείς πράγματα και επιλογές. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Psychology Today, τα αποτελέσματα τηλεφωνικής έρευνας του 2012 στις ΗΠΑ σχετικά με τους λόγους που μετανιώνει κανείς, έδειξαν οι πιο κοινοί λόγοι είχαν να κάνουν με επιλογές γύρω από τον έρωτα και το σεξ (χαμένες ευκαιρίες, απιστίες κ.α.).

Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα εάν οι άνδρες και οι γυναίκες μετανιώνουν για διαφορετικά πράγματα όσον αφορά στο σεξ. Πρόσφατη μελέτη του Arcihves of Sexual Behavior έδειξε ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με εξελικτικούς ψυχολόγους, οι άνδρες και οι γυναίκες προσεγγίζουν το σεξ και τις σχέσεις διαφορετικά, κυρίως λόγω της διαφορετικής έκτασης «επενδύσεων» στις οποίες πρέπει να προβούν τα φύλα όσον αφορά στη γέννηση ενός παιδιού.

Δεδομένου του ότι η τεκνοποίηση είναι «μεγαλύτερη υπόθεση» για μια γυναίκα από ό,τι για έναν άνδρα, θεωρείται πως οι γυναίκες έχουν αναπτύξει προτίμηση για αξιόπιστους χαρακτήρες, που είναι πρόθυμοι για μακροχρόνιες σχέσεις. Αντίστοιχα, θεωρείται ότι οι άντρες τείνουν προς πιο σύντομες σχέσεις, καθώς έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες να κάνουν περισσότερους απογόνους.

Βάσει αυτών των αντιλήψεων, οι συντάκτες της έρευνες προέβλεψαν ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να μετανιώνουν επιλογές γύρω από «σεξουαλικές δράσεις», τη στιγμή που για τους άνδρες θα ήταν πιθανότερο να μετανιώνουν περιπτώσεις «αδράνειας», με τις γυναίκες να μετανιώνουν συχνότερα για «casual» σεξ και τους άνδρες για «δαπάνη» χρόνου σε μακρά σχέση με λίγο ή και καθόλου σεξ (η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος από κάποιον που θα εξαφανιστεί, ενώ ο άνδρας χάνει την ευκαιρία να εξασφαλίσει τη συνέχιση της «γραμμής» του).

Όπως διαπιστώθηκε, οι μελέτες έδειξαν ότι όντως οι εκτιμήσεις αυτές ήταν ορθές. Αναλυτικότερα, για τις γυναίκες οι πιο συχνοί λόγοι μετάνοιας όσον αφορά σε σεξουαλικές «δράσεις» ήταν: «πρώτη φορά» με «λάθος» άτομο, απιστία ή σεξ πολύ νωρίς σε μία σχέση. Για τους άνδρες, οι πιο κοινοί λόγοι σεξουαλικής «αδράνειας» ήταν: να μην πουν σε κάποια ότι είναι ελκυστική, να μην έχουν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία ή να μην έχουν σεξουαλική δραστηριότητα ενώ είναι ελεύθεροι. Οι βασικές αυτές αρχές επιβεβαιώθηκαν και σε έρευνα με δείγμα που περιελάμβανε ομοφυλόφιλους και bisexual, καθώς προέκυψαν τα ίδια συμπεράσματα και τάσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.