Το κολάν, άλλοι το μισούν άλλοι το λατρεύουν. Πως ξεκίνησε και πως φορέθηκε ;

Από τον 14ο αιώνα έως και το 2014, δεν έχει χάσει ποτέ τη δημοτικότητα του. Το έχουμε δει σε άπειρα σχέδια, με πολλά μοτίβα, και αντίστοιχα σε πολλά υφάσματα. Δερμάτινα, μακό, Lycra, floral, ριγέ, με πολλά ή λίγα prints, μονόχρωμα, πολύχρωμα, που φοριούνται από τις πιο απλές έως τις πιο επίσημες περιστάσεις.

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η τρέλα, και κατέληξε να βρίσκεται σε όλες τις γυναικείες ντουλάπες; Πώς ξέφυγε από τον έλεγχο της μόδας, και από ένα ρούχο που ξεκίνησε να φοριέται για να προσφέρει ζεστασιά, ή ως… πανοπλία (τα πολύ παλιά χρόνια, καθώς κατασκευαζόταν από δέρμα), να το βλέπουμε παντού;

Σε όλα τα σχέδια, απ’ όλα τα υφάσματα, για όλα τα σώματα, παρόν σε όλες τις περιστάσεις. Θα λέγαμε πως διακρίνουμε μία υπερβολή και μια επαναλαμβανόμενη χρήση του ποσοτικού επιρρήματος “πολλά”. Όπως και να χει, τελικά, για να πάρουμε απάντηση στο ερώτημα “Πώς ξεκίνησε αυτή η τρέλα;”, μάλλον θα πρέπει να διαβάσουμε κάτι από ιστορία.

Αφετηρία ο 14ος αιώνας

Το κολάν, λοιπόν, εμφανίζεται τον 14ο αιώνα στη Σκωτία. Η αρχική του μορφή δεν ήταν όπως τη σημερινή. Το κολάν αποτελούνταν από δύο ξεχωριστά κομμάτια υφάσματος, τα οποία αγκάλιαζαν το σώμα και χρησιμοποιούνταν ως πανοπλίες, για να προφυλάσσονται από τους τραυματισμούς οι ιππότες. Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονταν ήταν το δέρμα.

Αργότερα κατά τη διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα, τα κολάν ξεκινάν την επιδρομή τους στις χώρες της Ευρώπης, ώστε οι άνθρωποι να κρατάνε τα σώματά τους ζεστά. Το ίδιο ακριβώς μοτίβο υπήρχε και στην Αναγέννηση. Στη Ρωσία μάλιστα οι άνθρωποι επέλεγαν να φτιάχνουν το “κολάν” τους από μαλλί, καθώς εκεί οι θερμοκρασίες δεν αστειεύονταν, όπως και τώρα άλλωστε.

Αρχικά λοιπόν το κολάν, λειτουργούσε ως ένα επιπλέον είδος ρουχισμού το οποίο είχε επικουρικό ρόλο.

Τι γίνεται μετά τον 17ο αιώνα;

Μέχρι τον 17ο αιώνα το κολάν το φόραγαν περισσότερο οι άνδρες (εξαιρείται η Ρωσία). Μετά τον 17ο αιώνα, το κολάν ανήκει σε όλους. Τον 19ο αιώνα αρχίζει να φοριέται από κορίτσια και γυναίκες, έχοντας ακόμη την αρχική του μορφή, αν και επιλέγονταν ακόμα και από τους στρατιώτες, στα τέλη του 19ου αιώνα, φτιαγμένο από χοντρό μάλλινο ύφασμα.

Ξεκινά η τρέλα

Στη δεκαετία του 1960, το κολάν παίρνει τη μορφή που ξέρουμε και χτυπά αλύπητα τα καταστήματα λιανικής. Διεισδύει στον χώρο της μόδας και λατρεύεται από όλες τις γυναίκες. Τη δεκαετία του 1980, η αεροβική τρέλα παίρνει από το χέρι σχεδόν όλες τις γυναίκες του κόσμου και τους επιβάλλει ρούχα γυμναστικής. Το πιο σημαντικό από αυτά; Μα, φυσικά, το κολάν.

Άνετο, ευκολοφόρετο, και σέξυ. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;
Άνετο, ευκολοφόρετο, και σέξυ. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

Συνδυάζεται με φαρδιά t-shirts, και κορμάκια γυμναστικής. Τα κολάν βρίσκονται παντού και μάλιστα σε άπειρα χρώματα. Υπήρχαν Capri, μέχρι το γόνατο, μακρυά, ελαστικά. Υπήρχαν εκεί για να εδραιωθούν. Και η αλήθεια είναι πως το κατάφεραν.

Πλέον αποτελούσαν την επιτομή της μόδας. Η Madonna εμφανιζόταν πάνω στις σκηνές με κολάν, σχεδιαστές μόδας τα κοιτάζουν με άλλο μάτι, η Αμερική γέμισε κολάν. Έρχονται και τα 90’s, και το κολάν ή τα yoga pants όπως είναι γνωστό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ξέφυγε από τα γυμναστήρια και τις αίθουσες χορού, και επιβλήθηκε στους διαδρόμους της πασαρέλας. Κολάν με γόβες και μεγάλες ζώνες. Κολάν με αθλητικά παπούτσια και φαρδιά t-shirts, κολάν με κορμάκια και pointes, κολάν που φοριούνται με χίλιους δυο τρόπους.

2000 και λαμπερά κολάν

Το κολάν εμφανίζεται με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα στον χώρο της μόδας. Και αυτή τη φορά έρχεται όσο πιο λαμπερό μπορεί. Δερμάτινο, sexy, σωστό και επίσημο. Rock, elegant και girly. Για όλους τους τύπους και όλα τα γούστα.

Συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι το 2006, και αργότερα κάνει μία παύση για να ξεκουραστεί. Το 2009 ξαναγεμίζει τους διαδρόμους της πασαρέλας και το 2012 έρχεται για να ισοπεδώσει τα παντελόνια σωλήνες. Έρχεται ανανεωμένο με Prints και διαφορετικά σχέδια. Το animal print γοητεύει και μας αρέσει. Τα χρώματα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και μας αφοπλίζουν.

Αυτό ήταν. Φθάσαμε 2014 και ακόμη το κολάν είναι εδώ.

Φοριέται με φορέματα, φούστες, σορτσάκια, μόνο του. Ίσως οι maxi φούστες και τα ψιλοκάβαλα παντελόνια, πήραν λίγο από τον χώρο του. Αυτό όμως πεισματικά παραμένει στον χώρο της μόδας. Και στις ντουλάπες μας!

2014, Versace και Beyonce

Κολάν: Πώς ξεκίνησε αυτή η τρέλα;

Και εδώ που τα λέμε, είναι άνετο, δεν χρειάζεται σιδέρωμα, ευκολοφόρετο και ευκολοσυνδύαστο, και σέξυ. Απλά τα πράγματα!

Πηγή: Pathfinder.gr

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.