Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για να γίνει η Ελλάδα… Hollywood Σε επαφές με τον Ρόμπερντ Ρέντφορντ το υπουργείο

imageΣτοίχημα που είναι αποφασισμένο να κερδίσει είναι για το υπουργείο Τουρισμού η προσέλκυση αστέρων του Hollywood, αλλά και του ανεξάρτητου κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Για να πετύχει λοιπόν τον φιλόδοξο αυτό στόχο, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, έχει αυτή την περίοδο επαφές με συνεργάτες του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει, είχε μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κρήτη τις δεκαετίες του ’60 και ’70 και δηλώνει λάτρης της χώρας μας.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν το υπουργείο να στέλνει επίσημη πρόσκληση στον ηθοποιό, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να παραβρεθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός αναμένεται να έχει και προσωπική συνάντηση με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance τον Ιανουάριο του 1915.

Όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Τουρισμού, η αύξηση των χολιγουντιανών παραγωγών που θα πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Ελλάδα, θα οδηγήσει στην αύξηση της εισροής τουριστών στην χώρα μας, καθώς σύμφωνα με μελέτες περίπου 40 εκατ. τουρίστες ετησίως επιλέγουν ως τόπο διακοπών, τόπους, όπου έχουν γυριστεί ταινίες.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2002, οπότε και γυρίστηκε στην Κεφαλονιά η ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», σημειώθηκε αύξηση των τουριστών που επισκέφτηκαν το νησί κατά 50%.

Επίσης, πέρσι, χρειάστηκε μόνο ένα tweet του Ράσελ Κρόου από τη Μύκονο για να ακολουθήσουν χιλιάδες σχόλια θαυμασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις ομορφιές του νησιού.

Αφορμή για την κινητοποίηση αυτή του υπουργείου ήταν τα παράπονα που δέχθηκε η υπουργός από ηθοποιούς και παράγοντες του Hollywood, όπως ο Τζέρεμι Άιρονς, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2013, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, είχε τονίσει στην κα Κεφαλογιάννη την ανάγκη να δοθούν κίνητρα από τις ελληνικές αρχές, ώστε οι κινηματογραφιστές να επιλέγουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους.

Από τότε, η υπουργός Τουρισμού έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για να δρομολογηθεί το ζήτημα αυτό και να έρθει η Ελλάδα λίγο πιο κοντά στο… Hollywood.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γούντι Άλεν είχε ζητήσει να πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Επίδαυρο για την ταινία του «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» και όταν του ζητήθηκε να στείλει το σενάριο, κάτι που κρατά πάντα επτασφράγιστο μυστικό, αποφάσισε να κάνει τα γυρίσματα στην Σικελία.

Για να μην επαναληφθούν λοιπόν ανάλογα περιστατικά, από το καλοκαίρι, το υπουργείο Τουρισμού επίσπευσε τις διαδικασίες και τις επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες σε μια δέσμη προτάσεων.

Ανάμεσα σ’ αυτές είναι η επιστροφή ενός ποσοστού 20% – 30% του κόστους των γυρισμάτων που γίνονται στην Ελλάδα, η ενεργοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου προκειμένου να αναλαμβάνει τη διευκόλυνση των ξένων παραγωγών στη χώρα μας και παράλληλα εξετάζεται η πολιτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε ότι αφορά τις ξένες παραγωγές που πραγματοποιούνται στο έδαφός τους.

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.