Χανιά: Στους ρυθμούς του Ζορμπά «χόρεψε» απόψε το παλιό λιμάνι [photos+video]

zorba7
Με μία ανθρώπινη αλυσίδα που ξεκινούσε από το φρούριο του Φιρκά και έφθανε μέχρι το Γυαλί Τζαμισί, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας ζώνης του παλιού λιμανιού της πόλης, γιορτάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα Χανιά τα 90α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες καθώς και μέλη από 18 παραδοσιακούς συλλόγους της πόλης, «αγκάλιασαν» το παλιό λιμάνι, πιάστηκαν χέρι – χέρι και χόρεψαν το χορό του Ζορμπά, το γνωστό σε όλους συρτάκι. Το θέαμα ήταν μοναδικό, όπως και οι μελωδίες που «πλημμύρισαν» την περιοχή του παλιού λιμανιού που είχε κατακλυστεί από κόσμο.

Η εκδήλωση άρχισε με το χορευτικό ζέσταμα των συμμετεχόντων, που περιελάμβανε δυο χορούς – το Χανιώτικο Συρτό και το Σιγανό – ενώ οι ήχοι της μουσικής έφταναν σε κάθε γωνιά του λιμανιού μέσα από ηχητικές εγκαταστάσεις που είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη χερσαία ζώνη.

Ο χορός του Ζορμπά (συρτάκι) ξεκίνησε λίγο μετά τις 20.00′ και έγινε δύο φορές. Για περίπου μισή ώρα το παλιό λιμάνι κινείτο στους ρυθμούς και στις μελωδίες της πασίγνωστης αυτής σύνθεσης.
«Στόχος μας τον οποίο και πετύχαμε, ήταν να τιμήσομε το Μίκη Θεοδωράκη μέσα από ένα πολιτιστικό γεγονός ταυτότητας και διεθνούς προβολής για τη χώρα μας», δήλωσε εκ μέρους των διοργανωτών, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Πηγή φωτογραφίων και βίντεο: flashnews

zorba10 zorba8 zorba2 zorba7

Πηγή: newsbomb.gr
Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.