Όλα όσα θέλατε να μάθετε για την λιποαναρρόφηση και τη λιπογλυπτική

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική πλέον δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες. Όλο και περισσότεροι άνδρες επισκέπτονται τους πλαστικούς και ζητούν να σμιλεύσουν τις περιοχές του κορμιού τους όπου έχουν πρόβλημα με το λίπος. Τι είναι όμως ακριβώς η λιποαναρρόφηση και τι είναι η λιπογλυπτική και ποιες είναι όλες οι νεότερες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για όλες τις τεχνικές, πως γίνονται σε ποιους και σε ποιες περιπτώσεις.

Του Δρ. Αθανάσιου Αθανασίου MD PhD Πλαστικού Χειρουργού

Μετεκπαιδευθέντος London Clinic UK & Beverly Hills California

Η λιποαναρρόφηση, η αφαίρεση δηλαδή του περιττού λίπους από περιοχές με μεγαλύτερη από την επιθυμητή συσσώρευση, συνεχίζει να αποτελεί τη βασίλισσα των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής, ιδίως στις μεσογειακές χώρες, όπου τα “ψωμάκια” στις γυναίκες και η “κοιλίτσα” για τους άνδρες αποτελούν πολύ ευρύ φαινόμενο.

Η τεχνική της λιποαναρρόφησης εξελίσσεται υπάρχουν καινούργιες τεχνικές που κυκλοφορούν παγκοσμίως, όπως η λιποαναρρόφηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Πρόκειται, δηλαδή, για μια συσκευή, η οποία, μέσω ειδικών συχνοτήτων που χρησιμοποιεί, μπορεί και καταφέρνει, πέρα από την κλασική λιποαναρρόφηση, ταυτόχρονη σύσφιξη των σημείων όπου εφαρμόζεται. Ο μηχανισμός δράσης είναι ότι, μέσω της παραγόμενης, από τις ραδιοσυχνότητες, θερμότητας, επιτυγχάνεται ομοιόμορφη ρευστοποίηση του λίπους, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί αγγειοσύσπαση. Αυτό δημιουργεί ελαχιστοποίηση του οιδήματος και των εκχυμώσεων μετεγχειρητικά (ανώδυνο χειρουργείο, ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου), ενώ παράλληλα προκαλεί ερεθισμό των ινοβλαστών και σύσφιξη της περιοχής όπου εφαρμόζεται.

Έτσι, πρακτικά λύνεται ένα από τα μεγάλα προβλήματα της λιποαναρρόφησης, το “κρέμασμα” ή η χαλάρωση των περιοχών όπου αφαιρούνται μεγάλες ποσότητες λιπώδους ιστού, καθώς επίσης και τα κύματα ή λακουβίτσες που παρατηρούνται πολλές φορές στην κλασική λιποαναρρόφηση.

Τα αποτελέσματα της νέας τεχνικής είναι τόσο εξαιρετικά που την εφαρμόζουμε πια με μεγάλη ακρίβεια στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, γλουτούς, έσω & έξω μηρούς, κνήμες, γόνατα, βραχίονες, ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνει η εφαρμογή του στην περιοχή του πιγουνιού (διπλοσάγονο), του λαιμού, αλλά και των βλεφάρων.

Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα. Μοναδική του υποχρέωση είναι να φοράει ένα λεπτό ελαστικό κορσέ για 3-4 εβδομάδες, ο οποίος είναι αθέατος κάτω από τα ρούχα.

Αν τηρηθούν ευλαβικά οι κανόνες που διέπουν την τεχνική της λιποαναρρόφησης με χρήση τοπικής αναισθησίας (τεχνική υψηλής εξοίδησης), τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όσο και μετεγχειρητικά, μπορούν να αφαιρεθούν ακόμη και 10 λίτρα λίπους σε ένα χειρουργείο από τον/την ασθενή. Σημασία έχει η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού και η ενδο-νοσοκομειακή μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ενώ η διαδικασία της σύσφιξης και παραγωγής ινοβλαστών συνεχίζεται έως και έξι μήνες αργότερα.

Παράλληλα με τη λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει και λιπογλυπτική (liposculpture). Η λιπογλυπτική χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με εμφύτευση ή μεταφορά λίπους από περιοχή με περίσσεια λίπους, σε περιοχή με μεγαλύτερο έλλειμμα. Έτσι λοιπόν, είμαστε σε θέση να πάρουμε λίπος από την κοιλιακή χώρα ή τους γλουτούς και μέσω ειδικής επεξεργασίας να το τοποθετήσουμε στις ρινοπαρειακές αύλακες ή να το χρησιμοποιήσουμε στην ανόρθωση των γλουτών ή τονισμό των φυσικών καμπυλών του σώματος, όπως π.χ. τελευταία χρησιμοποιείται για αυξητική στήθους.

Λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική μπορούν να εφαρμοστούν στον ίδιο χρόνο τόσο συνδυαστικά, όσο και μεμονωμένα.

 

Share

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.