Όταν η κοινωνική πολιτική χάνει το νόημά της. Μια εικόνα 1000 λέξεις

Η φωτογραφία που σόκαρε τη δύση...

Αφορμή να προβληματιστούμε για το αν στις μέρες μας στον κόσμο, στη χώρα μας, στην πόλη μας κτλ. γίνονται όλα ενσυνείδητα.

Σε ποιον κόσμο ψάχνεις για Δικαιοσύνη;

Σε ποιον κόσμο ψάχνεις για Δικαιοσύνη;
Σε έναν κόσμο όπου ο καθένας είναι
εγωιστής
Σε έναν κόσμο όπου
όταν πέσεις δε θα σηκωθείς

Σε ποιον κόσμο ψάχνεις για Δικαιοσύνη;
Σε έναν κόσμο όπου πολυτέλεια είναι
το φιλί
Σε έναν κόσμο όπου
η συμπόνια γίνεται χαλί

Σε ποιον κόσμο ψάχνεις για Δικαιοσύνη;
Σε έναν κόσμο όπου τα κριτήρια είναι
υλικά
Σε έναν κόσμο όπου
τα ιδανικά γίναν ρηχά

Σε ποιον κόσμο ψάχνεις για Δικαιοσύνη;
Ο αλτρουισμός σου – κάρβουνο που σβήνει
στη βροχή
Ο ρομαντισμός σου – κι άλλη ανεκπλήρωτη ευχή

(το είχα γράψει πριν από 8 χρόνια όταν σε μια μικρή πόλη καλοζωισμένοι πολίτες πάρκαραν μπροστά στα μάτια μου τα ακριβά τους αυτοκίνητα και έπαιρναν από τον φιλόπτωχο σύλλογο τρόφιμα που προορίζονταν για τους αναξιοπαθούντες….Είτε το θέλεις είτε όχι γίνεσαι κυνική μετά απ’ αυτό).

Ακολουθεί το θέμα από madata.gr

Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στο νότιο Σουδάν το 1998 από…

την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και αποτύπωσε το δράμα των μικρών παιδιών που λιμοκτονούσαν κατά χιλιάδες. Ο Βρετανός Tom Stoddart απαθανάτισε έναν Σουδανό την ώρα που έκλεβε την μερίδα σιτάρι από ένα σκελετωμένο παιδί και να εξαφανίζεται. Αυτή η εικόνα έγινε πρωτοσέλιδο, σόκαρε την δύση και φυσικά έκανε τον γύρο του κόσμου.

Τη περίοδο εκείνη το Σουδάν βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα ο λαός της υπέφερε από λιμό. Όταν η κυβέρνηση για πρώτη φορά επέτρεψε να παρασχεθεί βοήθεια από το εξωτερικό οι εθελοντές που έσπευσαν εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Το πρώτο εξάμηνο του 1998 , υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή. Το αγόρι της φωτογραφίας σερνόταν επί ώρες προκειμένου να λάβει τις διαθέσιμες έστω και πενιχρές προμήθειες.

Τη στιγμή λοιπόν, που ήταν έτοιμο να παραλάβει το μερίδιο του, ένας άνδρας καλοντυμένος και καλοσιτισμένος, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, του αρπάζει όλο το σιτάρι που του αντιστοιχούσε και απομακρύνεται ατάραχος. Πολλοί κατηγόρησαν τον φωτογράφο Tom Stoddart επειδή δεν αντέδρασε μπροστά σ” αυτό το ακραίο περιστατικό. Εκείνος όμως, υποστήριξε ότι αυτή είναι η σκληρή καθημερινότητα για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών του στον δυτικό τύπο έφερε αποτέλεσμα.

Η φωτογραφία που σόκαρε τη δύση...

Πράγματι ο Τομ επέστρεψε στη Βρετανία και στις 12 Αυγούστου 1998 δημοσίευσε στον Guardian μερικές απο τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του . Ο ίδιος ζήτησε να αναγράφονται τα τηλέφωνα όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν απευθείας τους πληγέντες.

Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώθηκαν πάνω από 600,000 δολάρια. Η φωτογραφία με το σκελετωμένο αγόρι έγινε πρωτοσέλιδο και βραβεύτηκε ως η καλύτερη ασπρόμαυρη φωτογραφία το 1998. Συνολικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο ζωές χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και του λιμού. Το αγόρι που συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με το δράμα του, είναι άγνωστο τι απέγινε.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.